Chotěboř hledá nové místo pro muzeum. Zatím je v nájmu na zámku

30. prosinec 2018 06:00

Chotěbořská radnice uvažuje o přestěhování městského muzea. Zatím je na zámku Dobrzenských, kde ale nemá dost místa.

Návštěvníci se na výstavy dostávají obtížněji kvůli tomu, že park u zámku je pro veřejnost nepřístupný. Lepší prostory by muzeum potřebovalo i pro uložení svých 30 000 sbírkových předmětů, uvedl v tiskové zprávě místostarosta David Šafránek (bezpartijní, zvolený na kandidátce Pojďme to změnit).

„Momentálně tipujeme prostory, které by byly vhodné a důstojné pro městské muzeum,“ uvedl Šafránek. Zvažované domy radnice neuvedla s tím, že nejprve chce jednat s jejich vlastníky. Místo, které může muzeum využívat na zámku, se podle místostarosty zmenšuje.

Prohlídka parku jen na zavolání

Kvůli uzavření parku pro veřejnost musejí zájemci o prohlídku nejdřív zavolat telefonem průvodkyni nebo použít zvonek. „Na druhou stranu ale chápeme, že majitel zámku chce tyto prostory k vlastnímu užívání,“ uvedl Šafránek.

Muzeum v Chotěboři bylo podle dostupných údajů založeno v roce 1885, v minulosti se stěhovalo několikrát. Na zámku sídlí od roku 1952. Původním majitelům, rodině Dobrzenských, se zámek vrátil počátkem 90. let. Muzeum tam zůstalo na základě nájemní smlouvy. Depozitáře muzea jsou také na zámku, pouze část výtvarné sbírky byla nedávno přestěhovaná do lépe vybavených prostor v areálu zimního stadionu.

Poslední tříletá smlouva o pronájmu zámeckých prostor skončí podle výroční zprávy muzea příští rok v lednu. Podle tajemníka městského úřadu Milana Linharta je připravena nová nájemní smlouva. Zatím není podepsaná, protože majitel zámku je v zahraničí, uvedl.

zdroj: ČTK
Spustit audio