Cestu galaxiemi i celým vesmírem nově zažijete v českobudějovické hvězdárně

27. únor 2019 14:59

Hvězdárna v Českých Budějovicích vstoupila do digitální éry. Jako první v jižních Čechách promítá pomocí nového digitálního planetária. Proměnil se i vzhled sálu.

Kopule má speciální akustickou izolaci pro optimální zvuk a díky novým sedačkám se zlepšilo i pohodlí diváků. Jihočeský kraj za kompletní modernizaci hvězdárny a planetária zaplatil 14 milionů korun.

„Vybourali jsme celou kopuli a změnili komplet interiér. Máme tady novou podlahu, obložení stěn, sedačky, dekorace,“ ukazuje správce a hvězdář Radek Stránský.

To nejdůležitější se skrývá po stranách sálu. „Jsou tam dva veliké projektory, které nám zprostředkovávají obraz, a také reproduktory. Umí to nabídnout audiovizuální zážitek do té míry, že by člověk měl být opravdu pohlcen tím, co vidí, měl by se ocitnout ve vesmíru,“ dodává Radek Stránský.

Pohodlná křesla a nejmodernější technika. Budějovická hvězdárna se mění

Ředitelka Jana Tichá představuje vylepšený sál Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích

Milovníci hvězdné oblohy se brzy dočkají milého překvapení. Hvězdáři totiž právě dolaďují nové supermoderní technické vybavení českobudějovického planetária, které nabídne i větší pohodlí.

Díky novému digitálnímu systému teď můžou astronomové vytvářet vlastní pořady například o cestách vesmírem, ale také prezentovat audiovizuální záběry vyrobené na jiných observatořích po celém světě.

„Možnosti je fůra. My se teď z toho vzpamatováváme a učíme se ovládání toho složitého systému. Je to jako když přesednete z parní lokomotivy do raketoplánu,“ říká ředitelka hvězdárny Jana Tichá.

Veřejnosti se planetárium otevře začátkem března.

Spustit audio

Související