Cestou na náměšťský zámek se mohou návštěvníci zastavit v řemeslné dílně Forest Ritual

10. květen 2024

Barbora Masaříková a Forest Trenz projeli spoustu zemí v obytné dodávce, ale nakonec zakotvili v Náměšti nad Oslavou, odkud Barbora pochází. Jen kousek od náměšťského zámku si otevřeli řemeslnou dílnu, kde si může návštěvník posedět na louce, půjčit a přečíst si knížku z nové knihobudky, ochutnat dobrou kávu nebo si vybrat plecháček či něco z kůže.

Hrnečky

Název dílny Forest Ritual odkazuje na les a dřevo, proto má v logu tři stromečky, ale také na jméno jednoho z majitelů Foresta Trenze. „Není to moje rodné jméno, ale asi od desíti nebo od dvanácti let mi tak říkali kamarádi, a potom i učitelé na základce a na střední, a někdy před sedmi lety jsem se definitivně přejmenoval a už to mám v občance,“ usmívá se Forest.

Kůže, dřevo, smalt

V dílně vzniká několik druhů výrobků. Kůže je hlavní parketa Foresta, který vyrábí kožené výrobky – opasky, obojky, peněženky pánské, dámské, přívěsky, kapsičky, co si kdo řekne. Barbora je vystudovaná sochařka, v dílně se věnuje především smaltovaným hrnečkům. Obrázek nebo motiv na plecháček zapeče. „To se dělá tady v té malé peci takovým speciálním způsobem, kdy se to tam za vysoké teploty zapéká a už to tam potom zůstane navždy,“ vysvětluje Bára, jak vznikají hrnečky, které po této úpravě mohou i do myčky.

Oba ale také na něčem spolupracují „Věnuju se i výrobě ručně malovaných cedulí, někdy třeba Forest udělá návrh a já to potom namaluju. Teď jsme dělali stylovou cedulku do Třebíče do židovské čtvrti,“ dodává Bára. Forest zase brousí nože a nůžky. „Sami potřebujeme ostré nástroje, tak jsme se rozhodli brousit i pro veřejnost. Brousím buď ručně na vodních kamenech, nebo mám i nízkootáčkovou brusku, která tu ocel příliš nezahřívá a ostří nože potom neztrácí na kvalitě.“

A ví se o nich v Náměšti? „Vypadá to, že jsme tady taková zastrčení, ale když chceme, tak o sobě dáme vědět,“ smějí se oba mladí lidé.

Spustit audio