Česká obchodní inspekce kontroluje vánoční trhy v Olomouci. Závažná pochybení zatím neodhalila

6. prosinec 2017

Vypadají jako běžní zákazníci, požadavky ale mají mnohem přísnější. Na první kontroly vánočních trhů v Olomouci vyrazila Česká obchodní inspekce. Zajímala se hlavně o dárkové zboží. Ve dvou případech byl problém s jejich označením nebo s účtenkou. Ročně takových kontrol udělají inspektoři na severní Moravě kolem stovky. V průměru u každého třetího stánku narazí na nějakou nesrovnalost.

Mladá žena a muž stojí u stánku s výrobky z ovčí vlny. Prohlížejí si zboží stejně jako ostatní zákazníci, mluví s prodavačkou. Nakonec vyberou dvoje pantofle. Když dostanou účtenku, vytáhnou průkaz České obchodní inspekce. „Do kontrolního nákupu jsme si zakoupili dvoje papuče ve stejné hodnotě, dámské a pánské. Účtované nám to bylo v pořádku, vyžádali jsme si doklad o zakoupení a ten jsme dostali. Jediné, co nám tady chybí, je datum prodeje,“ uvedla inspektorka.

Nakonec ještě vytkla prodavačce, že na pantoflích není informace o výrobci nebo o materiálovém složení. Bere si od brigádnice občanský průkaz. A ta je z kontroly trochu v šoku: „Vypadali jako klasičtí zákazníci. Stalo se mi to poprvé.“

Pokutu do 10 tisíc korun může na místě dostat jen majitel. Pokud ve stánku není, následuje správní řízení. Na trzích by si měli dát pozor i sami zákazníci, radí inspektor Roman Kadlec. „U výrobků, jako jsou elektrické řetězy, hračky nebo jiné, dražší výrobky, spotřebitel musí vyžadovat doklad, aby mohl zboží případně reklamovat. U elektro výrobků je třeba dát si pozor na správné značení, zda jsou tam české návody a značení CE, protože tyto výrobky, pokud jsou dováženy nebo vyráběny v nějakých problémových zemích, můžou způsobit požár,“ uvedl Kadlec.

Při kontrolách stánků s punči bude inspekce testovat, jestli stánkaři neprodávají alkoholický nápoj i lidem pod 18 let. Nově k tomu může využít neplnoleté figuranty.

autor: ahe
Spustit audio