Celníci a policisté mohou ke kontrole nákladních aut a dodávek využívat nový dohledový bod u Přeštic

24. duben 2024 21:55

Nedaleko Přeštic je na silnici 1/20 první takzvaný dohledový bod v Plzeňském kraji. Vytipované kamiony a dodávky tam budou navádět celníci a policisté. K dispozici mají prostor pro odstavení 12 aut. Například celníci tam mohou za pomocí rentgenu kontrolovat převážené zboží. 

Během 24 hodin jsou schopni celníci takto zkontrolovat až 40 vozidel. Na novém stanovišti u Přeštic na jižním Plzeňsku by se měl rentgen objevit jednou až dvakrát do měsíce.

Dohledový bod na silnici I/20 u Přeštic

Dohledový bod využívají i policisté, kteří mohou kontrolovat například upevnění nákladu, přepravu nebezpečných věcí a mohou zde auta také vážit. Právě během otevření nového dohledového bodu v Přešticích objevili policisté a celníci hříšníka. „Bylo naváženo 6 tun na vozidle, které má povolenou hmotnost do 3,5 tuny. S řidičem policisté přestupkové jednání vyřešili příkazním řízením na místě, zakázali řidiči další jízdu a řidič na místě musel setrvat, dokud si nezajistil přeložení nákladu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Eva Červenková.

Ředitelství silnic a dálnic má v plánu v Plzeňském kraji v dohledné době postavit další dva dohledové body. Oba by se měly nacházet na silnici 1/20 ve směru z Plzně na České Budějovice.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy