Části lékařů se ve zlínské Baťově nemocnici snížily mzdy. Odpracovali kvůli pandemii méně hodin, říká vedení

17. duben 2020 16:49

Zástupci odborů ve zlínské krajské nemocnici upozornili na současné snížení mezd lékařů.

Podle ředitele nemocnice a předsedy představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomíra Maráčka to souvisí s preventivními opatřeními kvůli pandemii koronaviru. Případné rozdíly ve mzdách je však nemocnice připravena dorovnat, řekl dnes Maráček v on-line přenosu na facebooku Zlínského kraje. Jeho slova potvrdil i hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Čtěte také

Na exponovaných odděleních v nemocnici se vytvořily čtyři týmy, které se nepotkávají. Pokud by se v některém týmu objevila nákaza koronavirem a tým musel jít do karantény, další týmy by obstaraly péči o pacienty.

Vzhledem k tomu, že onemocnění covid-19 se mezi personálem nemocnic ve větší míře neobjevilo, lékaři mají při střídání méně práce a vykázali méně odpracovaných hodin. Zástupci odborů uvedli, že mzda lékařů klesla i o polovinu, podle Maráčka mělo v březnu 147 lékařů nižší mzdu, ve většině případů to bylo do deseti procent. U jednoho lékaře byl pokles 30 procent, což se podle Maráčka bude řešit individuálně.

"Vše souvisí s počtem hodin. Není to, že bychom někomu snížili mzdu," uvedl Maráček. Dalších 214 lékařů mělo podle něj mzdu stejnou nebo vyšší. V dubnu se podle Maráčka ve mzdách naplno projeví rozdělení do týmů. Týmy jsou méně početné než běžně, lékaři proto mají více práce, což se podle Maráčka zohlední.

Primáři by měli dostat k dispozici peníze na dorovnání rozdílu ve mzdách lékařů.

Nemocnice v kraji vyčlenily pro případné pacienty s covid-19 devět set lůžek, primárně je pro ně určena Uherskohradišťská nemocnice, kde je nyní jen pět pacientů s koronavirem. V kraji je 263 potvrzených případů nákazy, 84 lidí se již vyléčilo, jeden člověk zemřel.

Vzhledem k omezení výkonů v nemocnicích je nyní z 2400 lůžek ve čtyřech krajských nemocnicích obsazeno jen přes 1000 lůžek.

Lůžka intenzivní péče jsou však zaplněna výrazně více než obvykle. Ministerstvo zdravotnictví však již uvolnilo opatření a nemocnice se budou vracet k běžnému režimu. "Do konce dubna udržíme týmový způsob," uvedl Maráček, podle kterého však plný provoz nezačne v květnu, bude postupný, pořád budou vyčleněna lůžka pro pacienty s koronavirem. V létě bude provoz omezen kvůli prázdninám a dovoleným, plný provoz se dá očekávat od září, pokud nenastane změna.

Spustit audio

Související