Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů hraje už 70 let

6. prosinec 2022

Před sedmdesáti lety bylo Československým rozhlasem založeno jedinečné hudební těleso. Jak na minulá léta Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů vzpomínají pamětníci? Čím je pro současné členy orchestru a příznivce lidové i artificiální hudby? Ptal se a hudbu vybral Jaroslav Kneisl.

V únoru roku 1952 vzniklo pod patronací Československého rozhlasu Brno jedinečné hudební těleso. Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů. Od té doby už uplynulo 70 let a orchestr se během nich pevně usadil v povědomí posluchačů pod zkratkou BROLN. Zažil svůj vrchol v 70. letech i naprostý pád počátkem let 90. Svým konáním zásadně ovlivnil vývoj hudebního folklorismu nejen v českých zemích. Pomohl proslavit celou řadu pěveckých sólistů. Udával směr, kterým se vydalo již několik generací hudebních pokračovatelů. Širokému publiku u nás i v zahraničí představil lidovou píseň v mnoha podobách i žánrech a především svým působením oživil a uchoval v povědomí obyvatel naší země nespočet lidových písní, které by snad jinak upadly v zapomenutí.      

BROLN 70: výroční koncert v Besedním domě

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů slaví v letošním roce 70. výročí svého založení a to si zaslouží ohlédnutí v čase. Vzpomínku na úplné začátky orchestru. Na Jaroslava Juráška – svého „otce zakladatele“, na pěvecké sólisty z různých národopisných regionů, na dirigenty orchestru i pozdější vynikající primáše, kterými byli například Bohdan Warchal, Bohumil Smejkal, po řadu let Jindřich Hovorka nebo v posledních dekádách František Černý a současný Petr Varmuža. Vzpomínky pamětníků, archivní záznamy a především hudební ukázky. Vždyť BROLN byl, je a bude orchestrem, který tvoří muziku a oživuje na vlnách Českého rozhlasu lidovou píseň.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.