Bouří se už i indičtí zemědělci. Vláda nechala Dillí obehnat ostnatým drátem, policie používá drony a slzný plyn

25. únor 2024

Granáty se slzným plynem, gumové projektily a zátarasy s ostnatým drátem okolo hlavního města – i tak mohou vypadat protesty zemědělců. Nejen v Evropě, ale i v Indii nastartovali nespokojení zemědělci traktory a vyrazili směrem na hlavní město. Vláda v Dillí ale nechala vybudovat zábrany na hlavních tazích do metropole a nespokojené zemědělce si drží daleko od těla. Při tvrdých střetech s policií zatím přišel o život (asi) jeden člověk, zraněných jsou ale stovky.

Vláda se obává opakování protestů z let 2020 a 2021, při kterých zemědělci skoro na rok a půl obsadili hlavní město, opakovaně blokovali ulice a mnohokrát se střetli s policií.

O život tehdy přišlo podle různých odhadů 550 až 700 lidí. Tomu chce vláda vedená Indickou lidovou stranou BJP za každou cenu zabránit. V neposlední řadě proto, že zemi už na jaře čekají parlamentní volby. Protestující zemědělce se tak snaží zdiskreditovat jako nebezpečné sikhské separatisty.

Proti čemu se indičtí zemědělci bouří? Brání neudržitelný způsob hospodaření, který je nutné reformovat? Jak daleko mohou vést paralely mezi protesty v Evropě a v Dillí? A jakou roli v tom všem hraje proso?

Víc prozradí pořad Za obzorem, připravil Ondřej Himmer. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.