Barokní hřbitov ve Střílkách nabízí krásu barokních soch i dosud neodhalená tajemství

Barokní hřbitov ve Střílkách je národní kulturní památka obklopená chřibskými lesy. Jeho historie i současnost nabízí nejen spoustu zajímavých témat a momentů, ale i tajemství. Příběhy s ním spojené návštěvníky vyzývají k rozjímání nejen o smrti, ale i o tom, jak žijeme.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Hřbitov ve Střílkách zaujme příchozí v první řadě krásnými barokními sochami. Dominuje jim socha anděla, který drží prázdné zrcadlo. To má říkat, že ve smrti se všechny rozdíly mezi lidmi mažou. Další postavy znázorňují dobré i zlé lidské vlastnosti a také poukazují na to, že život je pomíjivý. Mezi postavami tu najdete i vázy, na kterých jsou symboly posledních věcí člověka: smrti, posledního soudu, nebe a pekla.

Hřbitovu dominuje kaple s hrobkou rodu Petřvaldů, kterou také stráží dva kamenní andělé se zrcadly. Do místní krypty vede úzké schodiště, a to až do hloubky jedenácti metrů. Ačkoli hrobku vybudoval v polovině 18. století pro sebe a svůj rod místní osvícený šlechtic Amant Antonín z Petřvaldu, on sám tu pohřbený není. Ve své závěti sice určil, že má být uložen právě zde, což se také stalo, později byl ale z hrobky vyzvednut a odvezen na dosud neznámé místo.

V této hrobce tedy chybí tělo prvního majitele a bohužel i tělo poslední spolumajitelky panství Anny Černé. I její ostatky tu původně od její smrti v roce 1939 byly, po druhé světové válce ale byly přemístěny na jiné místo tohoto hřbitova, které také není dosud známo. Její podoba je ale k vidění v místní kapli na obraze sv. Anny.

A to nejsou jediná tajemství a příběhy, které mystický barokní hřbitov ve Střílkách nabízí. Je to třeba i novodobý příběh paní Skřítkové, která hřbitov zachránila před zkázou nebo unikátnost technologického řešení vzniku tohoto místa.

Krásy, symboliku i tajemství hřbitova ve Střílkách můžete objevovat v reportáži z cyklu Záhady a tajemství Zlínského kraje společně s redaktorkou Českého rozhlasu Zlín Markétou Macháčkovou a odborníkem na cestovní ruch Zdeňkem Urbanovským. Průvodcem jim byl správce hřbitova Pavel Matoušek.

Hřbitov ve Střílkách je přístupný veřejnosti od 1.5. do 30.9. denně od 10 do 16 hodin. Je možné si objednat i komentovanou prohlídku hřbitova se vstupem do krypty. Více informací ZDE.

Spustit audio

Související