Až k Ústavnímu soudu. Kroměříž si chce stěžovat na postup v kauze trestně stíhaného starosty města Jaroslava Němce

18. říjen 2019 10:48

Stížnost se týká zářijového usnesení okresního státního zastupitelství, kterým městu v kauze ustanovilo jako opatrovníka advokátku Silvii Majtánovou

Kroměříž podá v případu trestně stíhaného starosty města Jaroslava Němce (Nezávislí) ústavní stížnost. Dnes to schválili zastupitelé města. Stížnost se týká zářijového usnesení okresního státního zastupitelství, kterým městu v kauze ustanovilo jako opatrovníka advokátku Silvii Majtánovou. Na základě usnesení by město v pozici poškozeného tedy už nadále nemohla zastupovat právnička Jana Zwyrtek Hamplová, jako tomu bylo na základě loňského rozhodnutí radních doposud.

Proti usnesení okresního státního zastupitelství už město podalo jednu stížnost, považuje je za protiústavní zásah do svého práva na samosprávu. Nadřízené krajské státní zastupitelství ji však před několika dny zamítlo. "Odebrat městu právo na samosprávu, a svěřit ji do rukou jednoho z advokátů, aby ten rozhodoval za řádně zvolené zastupitele, nemůže v této zemi nikdo, tedy ani státní zástupce. Půjdeme s daným usnesením k Ústavnímu soudu, protože dané rozhodnutí nemůže obstát," uvedla už dříve Zwyrtek Hamplová.

Kriminalisté starostu Němce obvinili kvůli uzavřeným smlouvám o poskytování právních služeb, které souvisely s podpisem akcionářské dohody mezi akcionáři společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) před třemi lety.

Za zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušení povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí až desetileté vězení. Z dostupných informací vyplývá, že policie vyčíslila škodu vzniklou městu na více než dva miliony korun, podle názoru kroměřížských radních však městu žádná škoda nevznikla.

Čtěte také

Starosta je přesvědčený, že město postupovalo správně. Policie se k případu dlouhodobě nechce vyjadřovat. Podle Zwyrtek Hamplové ze všech materiálů vyžádaných policií vyplývá, že akcionářská dohoda byla uzavřena v souladu se zákonem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) před časem uvedl, že radnice při uzavírání smluv nepochybila.

Kroměřížská okresní státní zástupkyně Jana Kranzová po zahájení stíhání starosty ČTK sdělila, že jeden z jejích kolegů dozoruje trestní řízení, které se týká okolností uzavírání smluv o poskytování právních služeb. Vzhledem k neveřejnosti přípravného řízení se však odmítla ke kauze podrobněji vyjádřit.

Pro podání ústavní stížnosti na dnešním zasedání hlasovalo 20 z 27 přítomných zastupitelů. Nepodpořil ho mimo jiné opoziční zastupitel Jan Hašek (za ANO). "Trestní stíhání starosty je nepříjemná věc pro město. Myslím si, že je třeba ctít presumpci neviny. Věřím ale v nezávislost justice a v nezávislost orgánů činných v trestním řízení a proto jsem proti ústavní stížnosti," řekl Hašek.

Akcionářská dohoda ve VaK byla uzavřena na podzim 2016 mezi Kroměříží, městem Morkovice-Slížany a obcemi Dřínov a Zborovice. Podnět k ÚOHS i anonymní trestní oznámení na policii přišlo až po necelých dvou letech, nedlouho před komunálními volbami. Dohoda obyvatelům regionu podle vedení města na 30 let zajišťuje přijatelnou cenu vody, obnovu vodovodů a kanalizace s pomocí dotací i to, že zisk společnosti skončí u měst a obcí, nikoliv u privátních subjektů.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související