Aristokratka má šmrnc, hereckou nadsázku, to mě baví, nejsem jen drsňák, brání se Hynek Čermák

Do kin vstoupilo pokračování komediálního filmu Aristokratka ve varu, které se mimo jiných míst natáčelo i na zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí. Jednu z hlavních postav hraje Hynek Čermák, kterého si k rozhovoru nejen o tomto filmu pozvala redaktorka Jana Švecová.

Filmovou premiéru mělo nedávno pokračování komedie na motivy románu Evžena Bočka Poslední aristokratka, tentokrát pod názvem Aristokratka ve varu. Příběh oživilo několik nových postav; schovanka Deniska, hygienik Šváb nebo chiropraktička v podání Petry Nesvačilové.

Tatiana Dyková a Hynek Čermák ve filmu Poslední aristokratka

Základní obsazení s Taťjanou Dykovou, Eliškou Balzerovou, Pavlem Liškou a Martinem Pechlátem zůstává stejné; včetně hradního pána Františka alias Franka Kostky z Kostky v podání Hynka Čermáka.

Mimopražští diváci znají Hynka Čermáka spíše z filmových rolí. Ve filmu Gangster K představoval Radovana Krejčíře, v seriálu Rapl poněkud svérázného kriminalistu, tedy hlavně drsné chlápky. V komedii Aristokratka ve varu hraje spíš flegmatického dobráka.

„To je nějaký divácký omyl, Rapl a Gangster K jsou vlastně jediné filmy, kde hraji drsňáka. Natočil jsem dalších 50 filmů nebo seriálů, většinou komediálních, to je poloha, kterou mám radši. Aristokratka má takový francouzský šmrnc, hereckou nadsázku, to je obor, který mě baví,“ uvádí na pravou míru Hynek Čermák.

„To jsem dělal třeba v Dabing Street, ve Zkáze Dejvického divadla, podobný způsob jsme měli ve Vinařích. To jsou věci, které jsou výsostně komediální. To je spíš můj obor, než nějaký zabiják,“ dodává.

Hynek Čermák původně ani nechtěl být hercem. „Chtěl jsem být profesionálním pilotem. A vlastně jsem se dlouho živil jako osobní strážce. Možná právě proto, že jsem to herectví vždycky bral s nadhledem, tak mi to nějak šlo líp, než to lítání třeba,“ říká s úsměvem.

Herec se také věnuje fotografování. „Věnuju se tomu pořád, ale je to v takových vlnách. Když mám moc hezké práce, jako třeba teď, tak to nechávám spát, protože ono je k tomu potřeba taky hodně sil a energie, aby člověk něco vytvořil. A těším se na to. Je to způsob, kterým odpočívám,“ přitakává.

Jak se mu natáčelo pokračování Aristokratky? Z čeho ho při natáčení bolelo rameno? Setkává se se svými hereckými kolegy z Aristokratky i při jiné práci? Jak přistupoval k roli Franka? A chtěl být někdy režisérem? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.