Když vidím ve vlaku čtenáře, říkám si: Ano, to je skvělé trávení času, pochvaluje si patron turnovské knihovny na nádraží Tomáš Hanák

14. prosinec 2023

Majitel kultovní nádražní restaurace v Nižboru, kutil, ale především herec, a člověk, který s moudrostí a humorem glosuje život. To je Tomáš Hanák. Jako patron unikátní nádražní knihovny v Turnově přijel na oslavu 5 let od jejího vzniku a při té příležitosti poskytl rozhovor Českému rozhlasu Liberec.

„Na vlaky, ani na knížky, jsem nezanevřel, stále vlakem jezdím, jen to má jediný problém, že s tou mou stále ještě známou tváří se velmi často na mě někdo nalepí. A já chci koukat a pozorovat, jak krajina ubíhá vzad, nebo vpřed,“ říká herec Tomáš Hanák.

Tomáš Hanák s ředitelem knihovny Antonína Marka Jaroslavem Křížem, vedoucí pobočky NS nádraží v Turnově Jaroslavu Černou a knihovníci Evou Hůlkovou

Je patronem turnovské knihovny na nádraží, která je naprostým originálem. „Bylo mi ctí před pěti lety a je mi ctí i teďka,“ potvrzuje.

„Ta představa, zvlášť pro mladé lidi, kteří jedou denně do školy a můžou si tam nabrat literaturu a můžou si číst v tom vlaku,“ chválí tento nápad, který by se podle něj měl rozšířit i na další nádraží v republice. „Vždycky, když vidím ve vlaku čtenáře, tak si říkám, ano, to je skvělé trávení času,“ dodává.

Tomáš Hanák na oslavě 5. výročí turnovské knihovny na nádraží

Přijel Tomáš Hanák na turnovské nádraží vlakem? Jaké knihy jsou pro něj ty „zásadní“? A který významný hudební skladatel tvořil svá díla ve vlaku? Poslechněte si záznam rozhovoru i s reportáží z oslav 5. narozenin knihovny na nádraží Českých drah v Turnově.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související