Aby mohla v 50. letech vystudovat vysokou školu, musela Alena Hurychová z Jihlavy řídit i tank

27. srpen 2023 13:00

Zkusila si řídit tank, naučila se skládat střelné zbraně a trénovali ji také jako radistku. Dnes 92letá Alena Hurychová z Jihlavy absolvovala na počátku 50. let na vysoké škole vojenskou přípravu.

Vojenskou přípravu pro studentky tělocviku zavedl tehdejší komunistický ministr obrany Alexej Čepička. Jeho experiment s větším zapojením žen do armády ale před 70 lety skončil neúspěchem.

Dnes 92 letá Alena Hurychová musela v 50. letech absolvovat vojenský výcvik, aby dokončila vysokou školu

„Tyhle dvě jsou kantorky. A jinak 16 je tam holek,“ ukazuje Alena Hurychová na fotografie z vojenského výcviku. „No a dokonce jsme byly v tanku. Protože v Rakovníku mají velký tankodrom. Takže to nás taky posadili do tanku,“ usmívá se 92letá žena.

Kvůli vojenskému výcviku musela při studiu tělocviku na vysoké škole chodit každý týden do armádních kasáren v Brně. Postupně se naučila například skládat zbraně a střílet. Později si vyzkoušela řídit i nákladní automobil Tatra nebo zmiňovaný tank.

S Alenou Hurychovou na vysoké škole absolvovalo povinný vojenský výcvik dalších 15 dívek

V roce 1953 její vojenský výcvik skončil závěrečnou zkouškou. Po tříletém výcviku jim slavnostní delegace předala vojenské knížky pro důstojníky v záloze. „Jak jsme se převlékly do civilu, tak jsme jim těch všech 16 složily ty knížky před stan,“ dodává Alena Hurychová.

Jaký byl záměr experimentu a proč se nezdařil? Poslechněte si reportáž.

Vojenské knížky po absolvování výcviku dívky vrátily
autor: Patrik Salát
Spustit audio