8smička není jen galerie, je to zóna pro umění, zve do Humpolce Marcela Straková

19. červenec 2019

Jedna z bývalých továren podniku Sukno Humpolec se proměnila na zónu pro umění a už od dubna 2018 láká do svých prostor milovníky krásy, obrazů, soch, designu i hravosti.

Budova s černou elegantní fasádou pod názvem 8smička uvítá návštěvníka vstupenkou za osm korun, obchodem s knihami o umění a designu včetně knih pro děti a kavárnou, která většinu příchozích zláká ještě před prohlídkou výstavy.

Letní výstava

Marcela Straková, výkonná ředitelka 8smičky v Dobrém dopoledni zvala na letní výstavu z děl solitérů z Vysočiny nazvanou Vrchovina, krabatina, mrchovina, která potrvá do konce září. Kurátory jsou Miloš Doležal a Ema Hanzlíková. Část výstavy je v přízemí 8smičky, ale také v krajině. Vybrali mimo jiné Jana Zrzavého, Jaroslava Panušku, výběr z děl Bohuslava Reynka nebo kolektivní dílo – monstranci od kněží z Želivského kláštera.

Návštěvnost stoupá

Marcelu Strakovou od přesunu z pražské Národní galerie do Humpolce odrazovali, ale nadšení návštěvníků i týmu, který v 8smičce pracuje, a z velké části je místní, ukazuje, že to byl krok správným směrem. „Návštěvnost je velmi dobrá už od začátku, chodí k nám měsíčně tisíc lidí a tendence je stoupající,“ usmívá se výkonná ředitelka.

Doprovodný program

Bohatý je i doprovodný program 8smičky. Patří sem komentované prohlídky na kole krajinou, příměstský letní tábor pro děti, který už je ale plný, oblíbené jsou i sobotní rodinné dílny, kde je podmínkou, aby tvořili i rodiče, a každou sobotu je vede jiný lektor. „Chtěla bych pozvat i na podzimní Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, kde budeme pořádat tvořivé dílny právě pro dospělé, kteří si mohou vzít děti na pomoc,“ zve Marcela Straková na akce humpolecké 8smičky.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.