Zvětší se rozloha Moravského krasu? Zemědělci hospodařící na jeho území nesouhlasí s návrhem nové vyhlášky

Chráněnou krajinnou oblast Moravský kras čekají největší změny od jejího vyhlášení před dvaašedesáti lety. Její rozloha se nejspíš od 1. ledna zvětší a zpřísní se taky ochrana některých území, hlavně nad nově zmapovanými jeskyněmi. Chystané změny se ale nelíbí zemědělcům, kteří tam hospodaří.

Pokud vláda schválí příslušné nařízení a vyhlášku, změny by měly platit od 1. ledna. CHKO se má zvětšit asi o pět kilometrů čtverečních a část stávajícího území získá vyšší stupeň ochrany. Zemědělci budou muset v nejpřísněji chráněné zóně zatravnit desítky hektarů orné půdy a omezit použití chemických přípravků, které by mohly znečistit jeskynní systémy, včetně toho největšího v Česku – Amatérské jeskyně. Ztráty bude kompenzovat stát, podle zemědělců ale nedostatečně.

„Navrhovaná vyhláška nám nařizuje zatravnit 52,5 hektaru orné půdy. Jedná se úrodnou půdu dobré kvality,“ popisuje agronom společnosti Agris Jedovnice František Julínek.

Hasičské cvičení v Moravském krasu

O podmínkách budoucího hospodaření teď Správa CHKO se zemědělci vyjednává, říká vedoucí Správy CHKO Leoš Štefka: „Pokud je tam v současné době zaseto obilí, tak 1. ledna nikdo nepřijde s tím, že bychom tu měli přestat hospodařit. Ta změna si vyžádá určitý čas. Nad systémem Amatérské jeskyně probíhají pozemkové úpravy, takže budeme řešit náhradu újmy vlastníkům. Dá se očekávat, že celý proces bude rok až dva trvat.“

Za omezené využití půdy z důvodu ochrany přírody stát vyplácí kompenzace. Prvních pět let až patnáct tisíc korun na hektar ročně, v dalších letech jen dva až tři tisíce. „Ta kompenzace je prvních pět let celkem dobrá, ale ty následující roky je nedostatečná,“ komentuje František Julínek. Tvrdí také, že chystané změny ministerstvo životního prostředí dostatečně neprojednalo s vlastníky pozemků, na kterých oni jako nájemci hospodaří. „Vlastníci s tím většinou nesouhlasí, protože dojde ke snížení ceny půdy tím, že se změní orná půda na trvale travnatý porost.“

Spustit audio