Ztracené příběhy domů. Výstava v židovském muzeu vypráví o brněnských budovách i jejich původních majitelích

5. leden 2024 13:30

Na velkoplošné mapě Brna je vyznačených 715 tmavě modrých teček. Každá z nich ukazuje na dům, který v době druhé světové války patřil židovským majitelům. A nacisté jim je zabavili. Mapa je součástí nové výstavy prozatímního Moravského židovského muzea Malý Mehrin v Brně. Ta zároveň vypráví osudy majitelů osmi konkrétních domů, kolem kterých lidé dodnes chodí.

„Domy kupoval, můžeme taky použít slovo arizoval, Vystěhovalecký fond pro Čechy a Moravu. Což byl nacistický úřad, který nucenou koupí v Brně získal přes 700 domů. Ale dá se říct, že je vlastně ukradl. Na každý ten dům existuje kupní smlouva s odhadnutou cenou, která se zaplatila, nicméně v tu dobu už nemohli mít židovští majitelé přístup ke svým účtům v bance,“ vysvětluje autorka výstavy Táňa Klementová.

Čtěte také

Osm detailnějších příběhů se točí kolem domů třeba v Masarykově nebo Hybešově ulici. Zabavené budovy nacisté používali nebo pronajímali dál a ze zisků financovali třeba svozy židů do koncentračních táborů. V něm umřela taky matka Edity Löwy Anna, jejíž portrét je také součástí výstavy a vztahuje se k dvojici domů v Botanické ulici. Loni Annin obraz do Brna přivezla z Ameriky její vnučka Anna Altmanová.

Expozice prozatímního muzea Malý Mehrin se co čtvrt rok obměňuje a postupně se rozrůstá o nové sbírkové předměty. Na jaře je chtějí zástupci muzea zpřístupnit netradiční formou – v opraveném sklepě pomocí hologramů.

Výstava Naše domy v Malém Mehrinu

Detaily si poslechněte v reportáži.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy