Zrušeno, nebo ještě nevíme. Koronavirová opatření komplikují plány organizátorům kulturních akcí

Opatření proti šíření koronaviru omezuje konání největších kulturních akcí na jižní Moravě. Mezinárodní folklórní festival ve Strážnici letos pořadatelé zrušili. Otazník visí také nad Znojemským vinobraním, kam podle pořadatelů zavítá až 80 tisíc návštěvníků. Jasno nemají ani organizátoři nových hudebních festivalů.

Hnědé lavice v amfiteátru na zámku ve Strážnici jsou prázdné – tak zůstanou i na konci června, kdy se tu měl uskutečnit Mezinárodní folklorní festival. „Bude to historicky první pauza. Bez těch lidí a atmosféry je to úplně jiné,“ říká prezident festivalu Martin Šimša na pódiu, kde začátkem léta běžně vystupují stovky účastníků.

„Rozhodnutí nebylo jednoduché, festival na sebe váže celou řadu kapacit – ubytování, stravování, dopravu. To všechno zařizujeme pro zhruba 2 000 účinkujících. Je to obrovská logistika, která je rozprostřená od Hradiště až do Kyjova. Ve chvíli, kdy poskytovatelům dostatečně dopředu neřekneme, tak všechno nasvědčuje tomu, že festival nebude.“

Zahraniční soubory

Otázku týkající se příjezdu zahraničních souborů řešili ve Strážnici jako první. „Od začátku března se dotazovali, zda si mají koupit letenky, stornovat letenky, jak se k nám dostanou a jestli i odjedou,“ vysvětluje Šimša. „Když sem ten soubor přijede, tak má šňůru – přiletí do Vídně, vystoupí na Myjavě, pak u nás, přejede do Německa, do Francie, teprve potom letí domů,“ pokračuje ředitel folklorního festivalu a dodává, že by také nebyli schopni souborům zajistit, že je převezmou další festivaly.

Víno a zpěv

O osudu jednoho z největších vinobraní v České republice v těchto dnech rozhodují organizátoři ve Znojmě. „Jedná se o různá technická zabezpečení, propagaci. Zrušením by se vinobraní určitě do ztráty dostalo, ale jaký dopad by to mělo, zatím nevíme. To budeme schopni vyčíslit, kdyby ta situace nastala,“ vysvětluje mluvčí Znojemské besedy Karel Semotam.

Zda si svoji premiéru odbyde mezinárodní hudební festival Pop Messe na brněnském stadionu za Lužánkami, také není jasné. Řada interpretů měla dorazit z Německa nebo Velké Británie a Islandu. „Spíš to vypadá na přesun, protože pochybujeme o tom, že bychom byli schopni v červenci zajistit program v takové podobě, jak jsme slíbili. Záleží tedy na situaci v zahraničí, u nás už se to nějak krystalizuje,“ říká za organizátory Radek Babička.

Jasno nemají ani pořadatelé Festivalu TrutnOff, který letos doplnilo v názvu BrnoON. Právě do Brna se má takzvaný český Woodstock letos v srpnu přesunout.

Podle pořadatelů akcí záleží na rozhodnutí vlády, jak velké akce v nadcházejících měsících povolí. Klíčový bude vývoj epidemiologické situace kolem koronaviru.

autor: tip
Spustit audio

Související