Výzkum vědců z Brna řeší problém s recyklací hliníkových obalů, některé lehký kov neobsahují
Na složení potravinových obalů z hliníku se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. V rámci výzkumu testovali materiál několika desítek víček od jogurtů.
Zjistili přitom, že dvacet procent vzorků hliník vůbec neobsahuje. V obalech místo něj našli směsi různých látek.
„Na první pohled ty materiály působí stejným dojmem. Ve skutečnosti se ovšem výrazně liší obsah hliníku v těchto materiálech,“ popisuje vedoucí projektu Tomáš Koutný. Složení obalů výrobci potravin neustále mění. To ale působí problémy odpadovým společnostem, se kterými vědci spolupracují.
„Naší snahou je napomoci tomu, aby se zpracovatel správně rozhodl, jakou technologii recyklace zvolí pro daný typ odpadu,“ vysvětluje výzkumník Tomáš Vítěz.
Kromě víček plánují vědci otestovat také konzervy nebo plechovky. Cílem je zjistit, kolik hliníku potravinové obaly ve skutečnosti obsahují.
Související
-
Brněnští vědci zkoumají novou metodu pro rozpoznání rakoviny kůže
Novou metodu pro rozpoznání rakoviny kůže vyvíjí vědci z brněnského centra CEITEC VUT. Pomocí laserového záření dokáží odhalit změny ve složení tkáně.
-
Brněnští vědci sestrojili přístroj, který hodnotí kvalitu potravin na základě intenzity křupnutí
Měřit kvalitu jídla podle jeho křupavosti se rozhodli vědci z Mendelovy univerzity. Ti sestrojili speciální přístroj, který snímá intenzitu zvuku při rozlomení potraviny.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Řetězec Albert se snaží sebrat web aktivistům kritizujícím chov kuřat. ‚Poškozuje nás,‘ tvrdí
-
Propagandista Kremlu označil tři strany v Česku za proruské. ‚Je nám to jedno,‘ komentují politici
-
Hvězda, kterou uvidíte na vlastní oči jen jednou. Blíží se exploze, která nastává co 80 let, říká astronomka
-
Italové na úvod mistrovství Evropy otočili zápas s Albánií, soupeř vstřelil rekordně rychlou branku