V Hostýnských vrších roste světově ojedinělá houba

20. červenec 2007

Je pouze jediné místo na světě, kde roste houba nazvaná slzečník papouščí. Milovníky hub, kteří uznávají jen takové, jež lze prohnat trávicím traktem, zklameme. Jedná se o houbu nejedlou. Roste v Hostýnských vrších, poblíž Bystřice pod Hostýnem. Houba se vyskytuje pouze na jediném místě, a to asi v padesáti exemplářích.

" Tento název byl určen autorem prvotního nálezu houby, kterým je přerovský mykolog Jiří Polčák," uvádí ekolog Tomáš Svačina. První tuto houbu nalezl v roce 2001. Od té doby ji odborníci prozkoumávali a srovnávali s jinými druhy. Teprve teď mohou s jistotou říct, že se skutečně jedná o unikátní druh.

"Houba je nejedlá, ale je velmi atraktivní svým vzhledem," uvádí Svačina. Podle něj je tedy nebezpečí, že ji někteří zájemci budou chtít více "poznat". Také proto zatím nezveřejní místo, kde se houba nalézá. Slzečník Papouščí je charakteristický variabilním zbarvením, díky kterému si také vysloužil své jméno. Má výrazně vrásčitý klobouk, který je různě zbarven zelenou, oranžovou, žlutou či okrovou barvou se vzájemnými přechody. Nožka je stejná jako klobouk.

V letošním roce chtějí ekologové vyhlásit v místě výskytu přechodně chráněnou plochu. Hlavním smyslem ochrany, je podle Tomáše Svačiny, udržet prostranství co nejvíce v původním stavu. Zajímavostí je, že tato lokalita však není sama o sobě přirozená. Vznikla částečným působením člověka. A bude důležité zachovat i toto působení, aby se tam přírodní podmínky příliš nemohly měnit.

autor: pes
Spustit audio