Romští filmaři z Brna chystají remake sci-fi hororu z lyžařského kurzu od Věry Chytilové

29. prosinec 2023 08:45

Český sci-fi horor režisérky Věry Chytilové může dostat novou, seriálovou podobu. Chystá ji romská mediální platforma Tuke TV z Brna. K přepracování si vybrali film Vlčí bouda z roku 1986. V něm se mimozemšťani v lidských tělech snaží na lyžařském kurzu přimět dospívající děti k tomu, aby ze svého kruhu vybrali jednoho, kdo zemře.

Čtěte také

„Já jsem ten film viděl docela mladý, jako teenager. A mě tehdy strašně mrzelo, že na konci není vesmírná loď. A říkal jsem si, že je to škoda – možná, co kdyby to někdo natočil znovu?“ popisuje teď několik let poté scenárista Robert Poupátko. A s návrhem uspěl mezi náměty, které sbírala Česká televize. Film podle něj zestárl, ale jeho téma, ve kterém dospělí vedoucí kurzu jako komunistická vládnoucí třída diktují mladým, jak se chovat a přežít, je stále aktuální.

„Myslím si, že to může oslovit i dnešní generaci. Je aktuální v tom, že řeší mezilidské vztahy a střet generací, jak se jedna podřídí druhé. Přijde mi, že spousta mladých lidí žije v situaci, kdy je rodiče nebo společnost nepodporuje, a roste jejich povědomí o mentálním zdraví, které se horší. Ten generační střet je proto dnes opět velmi silný a může rezonovat,“ myslí si mladý scenárista.

Přetvořit a aktualizovat

Z devadesátiminutového filmu plánují udělat šest epizod o dohromady skoro dvojnásobné délce. Scénář už bude brzy hotový. Tři vedoucí dospělí-mimozemšťané v něm zůstávají, ale dětí na kurzu bude méně – místo jedenácti sedm. Aby každý dostal adekvátní prostor. I romská dívka Gita, která je v původním filmu velmi stereotypně vyobrazená. Je velmi hlučná, ostatní postavy proklíná, manipuluje s nimi, lže nebo je obviňovaná z krádeží.

Čtěte také

„Z našeho pohledu z dnešní doby je pro mě jako pro Romku velmi bolestivé sledovat v tom filmu Gitu. Všechny postavy jsou tam nějak karikované a trochu v křeči, ale ty stereotypy kolem jejího romského původu jsou tak silně zobrazené, že je to pro nás nekoukatelné. A vlastně dát té postavě i nový život byla jedna z původních Robertových motivací, proč ten film přetvořit a aktualizovat,“ vysvětluje producentka Alica Sigmund Heráková.

„Pro nás je důležité, abychom si tu romskou postavu vzali zpět. V Česku je populární série Bastardi, teď šel do kin čtvrtý díl a lidé na to chodí. Český divák podle mě ale není zvyklý vidět romskou postavu ve filmu nebo seriálu jinak, než je Gita ve Vlčí boudě. A myslím si, že jako tvůrci máme šanci s tím něco udělat,“ zdůvodňuje Poupátko.

Chce proto, aby Romku v minisérii hrála Romka, anebo vietnamskou postavu vietnamský herec či herečka. „Při psaní jsem se zamýšlel nad tím, kdo všechno České televizi platí poplatky, ale nevidí se v ní. A myslím si, že kromě Romů je to i vietnamská komunita a taky indická komunita. A mrzelo mě to. Chtěl bych, aby se tito lidé, kteří tu žijí a pracují a jsme s nimi přátelé, aby se mohli vidět nějak autenticky v televizi,“ přibližuje svou motivaci.

Obsazení, natáčení, lokace

Vývoj minisérie je v začátku, ale Alice Sigmund Heráková věří, že je vše na dobré cestě. Režie se má ujmout Jiří Sádek, autor hororu Polednice z roku 2016. A rýsuje se i herecké obsazení. „Jedna z postav seriálu je nová – indického mladíka by měl v naší adaptaci hrát indický herec žijící v Praze Vansh Lutra. A další herečka, která je potvrzená a se kterou máme domluveno, že bychom ji chtěli, je Martina Babišová,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Filmaři mají díky spolupráci se slovenskou koproducentkou Katarínou Krnáčovou, která pracovala i na letošní filmové novince Její tělo, i peníze na vývoj minisérie z evropských kreativních fondů, další zdroje peněz stále hledají. „To znamená, že nás příští rok čeká hodně intenzivní příprava, která posouvá ten projekt k realizaci. Původní plán byl natáčet v zimě 2024/2025, to je ten nejoptimističtější scénář,“ nastiňuje Heráková.

Natáčet by filmaři chtěli na Slovensku nebo v Česku. Možná i v původní chatě v Krkonoších ve Velké Úpě, kterou si vybrala Věra Chytilová. Minisérie vzniká se souhlasem dědiců a aktuálních držitelů jejích autorských práv.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy