Prales v Bílých Karpatech se rozrůstá

4. říjen 2006

Prales Ščúrnica v Bílých Karpatech se utěšeně rozrůstá. Před nedávnem k jeho jádru přibyl další hektar unikátní jedlové bučiny. Celý projekt vymysleli přede dvěma lety členové Českého svazu ochránců přírody Kosénka z Valašských Klobouk. V rámci národního programu Místo pro přírodu začali vykupovat od soukromých vlastníků zbytky prastarých porostů a orchidejových luk. Cílem je zachovat pestré lesní společenstvo v jeho prapůvodní podobě.

"Jsme velice rádi, že se nám podařilo vykoupit dalších 1,2 hektaru velmi krásného smíšeného 110 let starého lesa přímo v jádru Ščúrnice, takže zase jsme se přiblížili propojení toho území. Nyní jsme na 14,5 hektarech a docílit bychom chtěli padesáti hektarů." Říká předseda ochranářů Miroslav Janík.

Prales Ščurnica v Bílých Karpatech poskytuje ochranu nejen vzácné lesní zvěři, ale také chráněnému hmyzu. "Konkrétně se jedná o jistý druh vosičky, která ještě nemá žádný český název. Laická veřejnost si mnohdy vůbec neuvědomuje, kolik druhů vos na našem území žije a jak specifickou roli ve svém přírodním prostředí mají." Dodává Miroslav Janík.

Ti, kdo by chtěli pomoci ochráncům přírody s výkupem lesů, mohou zasílat své finanční příspěvky na zřízené konto. Každý dárce dostane certifikát, že pomohl zachránit část karpatského pralesa.

autor: rv
Spustit audio