Poslední dopis zafungoval. Na Ústředním hřbitově v Brně ubylo opuštěných věčných hrobů

3. listopad 2023 08:30

Správa brněnských hřbitovů dohledala pětinu majitelů zhruba čtyř set takzvaných věčných hrobů. Ty vznikly v době založení Ústředního hřbitova, který má dnes přesně 140 let. Historické nájemní smlouvy na hroby stále platí, jenže se o ně nikdo nestará. Správa hřbitovů proto před dvěma lety obeslala poslední známé pozůstalé. Někteří už na výzvu zareagovali.

Tři vysoké obelisky jako náhrobní kameny se tyčí nad hrobem, který je skoro celý obrostlý břečťanem. Není ani vidět, kdo je tu pohřbený. „Zapleveluje to okolní hroby a znepříjemňuje to život jejich nájemcům. Přesně toto je typ hrobu, kvůli kterému jsme celý ten projekt spustili,“ ukazuje ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Ústřední hřbitov v Brně

Nejde jenom o estetiku, víc než sto let staré hroby jsou taky nebezpečné. „Když se takový náhrobek nakloní a spadne třeba na chodník, může to mít pro kolemjdoucího fatální následky,“ potvrzuje Říhová. Její kolegové ale nemůžou do stavu hrobu zasáhnout, je totiž stále pronajatý podle historické smlouvy.

„To jsou takzvaně hroby na dobu trvání hřbitova. Dřív to byl běžný pojem, protože se počítalo, že hřbitov na jednom místě nebude padesát a víc let, dřív se hřbitovy rušily a přesouvaly, byla to běžná věc,“ vysvětluje ředitelka, jak k problému došlo.

Čtěte také

Správa hřbitovů před dvěma lety obeslala zhruba čtyři sta nájemců na jejich poslední známé adresy s výzvou, aby se o hroby starali nebo nájemní vztah vyřešili jinak. „Ozvalo se nám asi 20 % lidí, se kterými jsme se pak setkali a dohodli další řešení a uzavřeli smlouvu tak, jak je to v Brně obvyklé, tedy na deset let. O některé hroby už se lidé starají,“ říká Říhová, když prochází kolem dvojice hrobů, kde dohořívá svíčka nebo kde jsou alespoň zbytky výzdoby z umělých květin.

Lhůta pro nájemce vyprší příští rok, poté hroby připadnou městu. To se o ně bude moct dál starat, případně se domluví s památkáři nebo architekty, kteří rozhodnou, jestli jsou náhrobky tak cenné, že by bylo dobré je zachovat a případně nabídnout hrob nějaké zajímavé osobnosti k adopci někomu, kdo se o něj bude starat. Takový osud nejspíš čeká hrob Adolfa Löwa.

Ústřední hřbitov v Brně

„To je jeden z velkých hrobů a příkladů, kdy významná brněnská rodina opustila Česko a vazby už tady nemá. Neznamená to, že když je někdo v Německu nebo Rakousku, tak se o hroby nestará, máme takové zákazníky, ale tady se to neděje. A z mého pohledu je tohle stoprocentně adept na nějakou ochranu. Považuji to za zajímavou architekturu, je tady i dodržený původní záměr auta projektu hřbitova Aloise Prastorfera, aby rohové hroby byly obrovské a monumentální. Takové rysy chceme hřbitovu vracet,“ dodává Říhová.

Ostatní hroby, které nemají větší hodnotu, budou zlikvidované a správa hřbitovů je znovu nabídne k pronájmu.  

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související