Pět nových parkovišť a sedm parkovacích domů u nemocnic má zlepšit parkování v Brně

Do čtyř let by v Brně mělo vzniknout pět nových záchytných parkovišť. Dohodli se na tom včera brněnští radní.

Fungovat budou v takzvaném režimu Park and Ride, odkud se řidiči dál do centra dostanou hromadnou dopravou. Dalších sedm parkovacích domů plánuje vedení města nechat postavit u nemocnic.

Kde přesně tyto parkovací domy vyrostou, zatím není jasné, vedení města zvažuje více lokalit.

Plány na pět parkovišť začne město podle náměstka primátora z hnutí ANO Richarda Mrázka připravovat co nejdříve, dělníci by stavby měli dokončit v roce 2022.

Jedná se třeba o parkoviště u vlakového nádraží v Brně-Králově Poli, dále pak v Purkyňově ulici u sportovní haly Vodova nebo v brněnské Líšni u areálu společnosti Zetor. Někde ale ještě samotné výstavbě budou předcházet jednání o výkupu pozemků.

Nedostatek parkovacích míst je velkým problémem nemocničních areálů v Brně. Do šesti let by podle plánu lidoveckého náměstka primátora Petra Hladíka měla být místa v nových parkovacích domech k dispozici například u Masarykova onkologického ústavu, Úrazové nemocnice nebo u Dětské nemocnice v Brně.

Jakou konkrétní podobu budou parkovací stání mít, napoví až komplexní materiál, který má situaci v okolí jednotlivých nemocnic zmapovat.

Brno navštívil na začátku února ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch a na stavbě parkovacího domu se dohodl právě s lidoveckým náměstkem primátora Petrem Hladíkem, který má v gesci zdravotnictví ve městě. Slíbili si, že město zaplatí za stavbu zhruba 100 milionů korun a stát, tedy nemocnice, by věnovala pozemky.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio

Související