Pekaři se spojili proti řetězcům i proti bezlepkové dietě

24. říjen 2017

Bezlepková dieta je drahá a nejste-li nemocní, pak i zbytečná a méně výživná, tvrdí pekaři.

Chránit zákazníky před nimi samými a bránit kvalitu českého pečiva proti tlakům obchodních řetězců chce mimo jiné nově vzniklé sdružení „Naši pekaři“.

„Proti nám stojí mocné korporace, které si nepřejí, aby česká pekařina byla kvalitní,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů Jiří Balabán, jehož rodina se pekařině věnuje už od roku 1808.

Nejde však o korporace pekařské, ale spíš obchodní – nadnárodní řetězce totiž zajímá pouze jediné – cena pečiva, které od dodavatelů odebírají. „Je tam obrovský tlak na cenu a pekaři pak samozřejmě hledají, jak ušetřit. Když pak trpí kvalita pečiva, prodejce se tváří, že jeho chyba to není,“ popisuje další ze zakladatelů Leoš Bárta.

Čtěte také

Oproti tomu fenomén dopékaného zmraženého polotovaru jej podle něj nevyhnutelný. Má ale své plusy a mínusy. „Když je pečivo z polotovaru čerstvě rozpečené, tak je krásně voňavé a křupavé. Ale tyto vlastnosti po pár hodinách ztrácí. Zatímco čerstvě upečený kousek si své vlastnosti uchovává mnohem déle,“ popisuje hlavní rozdíl.

Nově spuštěné stránky Chléb náš vezdejší mají také zvyšovat vzdělanost samotných strávníků, stejně jako kampaň „Tohle vám nezbaštíme“. „V této kampani chceme odhalovat podivné reklamní strategie, které lidi zbytečně matou. Například jde o velmi módní vlnu bezlepkových diet. Chceme vysvětlovat, že pokud člověk není celiak, může jeho tělu lepek chybět,“ doplňuje Balabán.

Na portálu „Chléb náš vezdejší“ pekaři upozorňují na výzkum, který zjistil, že bezlepkové potraviny nejsou obecně zdravější než původní verze s lepkem, zato však mají v některých ohledech nižší výživovou hodnotu. Obsahují například méně než poloviční množství bílkovin

„Naši pekaři“ však chtějí s osvětou začínat opravdu od základů. Jejich cílem je například zvýšit zájem o pekařský obor a posílit i pozici vyučených pekařů. „Kdo se přihlásí k hnutí, musí se zavázat k tomu, že nebude kvalifikované zaměstnance nahrazovat nevzdělanými levnějšími brigádníky,“ konstatuje Balabán.

autoři: Zuzana Kopuletá , ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.