Nové opatření Ministerstva zemědělství má zlepšit kvalitu zemědělské půdy zpomalit její erozi

Zemědělcům se zpřísnily od letošního roku podmínky pro pěstování plodin. Takzvané monokultury – tedy případy, kdy na velkých plochách zemědělci pěstují pouze jednu plodinu, budou moct zemědělci vysazovat jen maximálně na ploše do 30 hektarů.

Z České republiky by tak měly vymizet dlouhé lány jednoho druhu rostliny.

Důvodem pro zavádění těchto opatření je snaha zlepšit stav krajiny a zadržet v ní více vody. Ministerstvo zemědělství chce tímto – již vládou schváleným návrhem – donutit zemědělce, aby přestali na velkých lánech pěstovat jednu plodinu, jako například řepku nebo kukuřici. Pokud i nadále budou zemědělci na takto nepřerušovaných polích o rozloze větší než 30 hektarů hospodařit, nebudou mít nárok na některé hlavní dotace.

Brukev řepka olejka (ilustrační foto)

Podle Ministerstva zemědělství se budou nová pravidla týkat přibližně 2 300 zemědělských podniků a asi 600 tisíc hektarů polí. Konkrétně se nařízení vztahuje na takzvané půdní bloky, které jsou z části ohrožené erozí – buď více než dvěma hektary nebo polovinou půdního bloku. Podle ministerstva je to přibližně čtvrtina veškeré orné půdy v České republice.

Lán pole bude muset zemědělec rozdělit a pěstovat na něm více druhů rostlin. Druhou možností je, ho rozčlenit takzvanými ochrannými pásy. Ty oseje půdě prospěšnými plodinami, například to mohou být pícniny. V našich podmínkách třeba jetel nebo vojtěška. Díky nim by půda, a tím pádem také plodiny měly lépe vzdorovat suchu. Zároveň by měly přispět v prevenci před povodněmi.

Nové postupy budou závazné od roku 2020.

autor: Petr Tichý
Spustit audio