Na rychlost dohlédnou další radary, jeden bude i u Kuřimi. Podívete se na seznam!

16. listopad 2023 08:05
Měření rychlosti

Ředitelství silnic a dálnic kývlo na další místa na silnicích první třídy, kde by měly rychlost aut kontrolovat automatické radary. Jejich počet na jihu Moravy se už blíží dvěma desítkám.

Okolí Kuřimi severně od Brna většina řidičů zná kvůli únavným kolonám. Přesto i tam začne fungovat automatický radar. Místo je jedním z těch na státních silnicích, kde s jejich instalací souhlasilo Ředitelství silnic a dálnic.

„Na silnicích první třídy na jihu Moravy je šestnáct takových míst,“ řekl Českému rozhlasu Brno ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Ve většině případů jsou  iniciátory instalace a vlastníky radarů radnice.

Radary u Kuřimi pohlídají sedmdesátku

To je i příklad Kuřimi. Tam radary budou měřit rychlost poblíž výjezdu z města na silnici číslo 43 nedaleko kuřimské průmyslové zóny a věznice. Denně tam podle sčítání dopravy projede asi 23 tisíc aut.

Starosta Kuřimi Drago Sukalovský z hnutí STAN popsal, že za posledních pět let se tam stalo 28 srážek, při kterých se zranilo 28 lidí, což v jihomoravských statistikách řadí toto místo na špici v nehodovosti. Úsekové měření s povolenou sedmdesátkou by mělo být hotové do konce listopadu a pak začne rychlost aut hlídat.

Příští rok technici kamery úsekového měření instalují na kritické křižovatce na dalším nebezpečném křížení u Pohořelic v místě, kde se odbočuje na Velký Dvůr a Přibice.

Kromě radarů na státních silnicích na jihu Moravy fungují i desítky dalších na méně vytížených komunikacích.

Kde jsou na jihomoravských silnicích první třídy radary?

Soupis se týká pouze stabilních radarů (klasických nebo úsekových) na silnicích prvních tříd, nezahrnuje tedy dálnice, krajské a obecní silnice. S jedinou výjimkou (křižovatka silnic I/23 a II/602) jsou obousměrné.

Silnice I/23: Radary jsou ve městě Rosice, v obci Vysoké Popovice a u Rosic na křižovatce se silnicí II/602.

Silnice I/38: Ve Znojmě na Evropské ulici a u osady Kasárna.

Silnice I/40: V Břeclavi (u výjezdu na Valtice).

Silnice I/43: U výjezdu z Kuřimi u věznice (v přípravě)

Silnice I/50: U Slavkova (poblíž zámku a u odbočky na Velešovice), v Bučovicích (u vjezdu od Slavkova a ve čtvrti Vícemilice)

SIlnice I/52: U konce dálnice D52 a začátku silnice I/52, křižovatka označovaná jako Proklatá (v přípravě)

Silnice I/54: Ve Strážovicích a v Žarošicích

Silnice I/55: Ve Veselí nad Moravou (v Milokošti a u bažantnice)

Další radary jsou také na velkém městském okruhu, ty ale nejsou zapojeny „v pokutovacím módu“, a to s výjimkou radarů na stavbě u Tomkova náměstí.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související