Na kopci Vyhlídka v Ježníku stojí už třetí rozhledna v pořadí. Dohlédnete z ní na Praděd i do Polska

15. květen 2024

Obec Ježník v Moravskoslezském kraji, která dnes spadá pod město Krnov, se v 19. století těšila pověsti oblíbeného letoviska. Tehdy v Ježníku žily necelé dvě stovky obyvatel a byly tam hned tři výletní hostince. V roce 1894 tam postavili i první rozhlednu. Byla ale dřevěná a tak časem spadla, stejně jako její replika z roku 1934. Dnes stojí na 558 metrů vysokém vrchu jménem Vyhlídka v pořadí už třetí rozhledna.

Současná rozhledna měří i se stožárem 17,5 metru a jmenuje se Vyhlídka, podle vrchu, na kterém ji zbudovali. „Zajímavostí je, že je z modřínu. Bude tak mít delší životnost,“ říká Markéta Mintálová z Turistického informačního centra v Krnově. Zatím poslední rozhledna stojí na Ježníku už 23 let.

Nejkratší cesta vede k rozhledně od někdejší ozdravovny Ozon, u které můžete nechat auto. Je tam i zastávka autobusu, jmenuje se Ježník-točna. O víkendu tam autobus zajíždí čtyřikrát denně. Odtud je to pěšky celou dobu do mírného kopce. Po zhruba jednom kilometru dojdete k dřevěné konstrukci na kamenných základech. Nahoru na vyhlídkovou plošinu rozhledny musíte pak ještě zdolat 62 schodů.

Z vrcholu vyhlídky je vidět například Praděd, Petrovy kameny či Velký kotel v Jeseníkách, kde ještě v květnu stále leží sníh. Na druhé straně se nacházejí Beskydy a vidět je i do Polska.

„V lokalitě Ježníku se nachází také několik běžeckých a pěších tras. A k dispozici je tam třeba i venkovní posilovna,“ dodává Markéta Mintálová.

Rozhledna je vysoká 17,5 metru

Na Ježníku je i slavná chata a historická zvonička

Za vidění toho ale stojí na Ježníku víc. Například letní vila Hany Larischové. Jde o nejvýraznější architektonickou zajímavost Ježníku, která je dnes v soukromých rukou. „Problém je, že je usazena hluboko v rozlehlé zahradě a není moc viditelná. Byla vybudována slavným krnovským architektem a rodákem Leopoldem Bauerem. Hana Larischová byla manželkou Rudolda Larische, spolumajitele nejvýraznějšího textilního impéria v Krnově v té době,“ říká historik Alexandr Michl-Bernard z Muzea v Krnově.

Kromě vily je na Ježníku dodnes zachovaná i budova jednoho ze tří výletních hostinců. Pozoruhodností je i místní dřevěná zvonička. „Uvnitř je zavěšený zvon s letopočtem 1762. Přesné datum vzniku zvoničky není jasné, ale každopádně musela být vybudována před rokem 1836,“ dodává historik.

Spustit audio