Kopřiva není jen plevel. Vyzkoušejte s příchodem jara její léčivé účinky i netradiční recepty
Kopřivě se právem říká český ženšen, protože obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které blahodárně působí na naše zdraví.
Je dobrá pro přirozený stav kostí a kloubů, což věděli už naši předkové. Proto měli kopřivu v oblibě nejen starší lidé, ale i lidé po vážných úrazech nebo operacích. Kopřiva je také dobrá pro podporu kardiovaskulárního systému, dodává vitalitu a podpoří činnost ledvin.
Zkuste jednoduchou špenátovou nádivku do slaných omelet, kopřiva se hodí do mletého masa, bramboráků, můžete z ní udělat pomazánku nebo knedlíčky do polévky. Při vaření starších brambor je dobré dát do vody pár čerstvých kopřiv a chuť loňských brambor bude zase výborná.
Pokud se při trhání kopřiv popálíte, pomůže vám na postižené místo položit rozkrájenou syrovou bramboru. Kytice čerstvých kopřiv zavěšená v místnosti zase odpudí mouchy.
Související
-
Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
-
Jarní kopřivová omáčka
Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a zkuste omáčku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.