Kopřiva není jen plevel. Vyzkoušejte s příchodem jara její léčivé účinky i netradiční recepty

4. duben 2025

Největší audioportál na českém internetu

Kopřivy, košík, jarní byliny | Foto: Fotobanka Profimedia

Kopřiva není jen plevel. Vyzkoušejte s příchodem jara její léčivé účinky i netradiční recepty

Kopřivě se právem říká český ženšen, protože obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které blahodárně působí na naše zdraví.

Je dobrá pro přirozený stav kostí a kloubů, což věděli už naši předkové. Proto měli kopřivu v oblibě nejen starší lidé, ale i lidé po vážných úrazech nebo operacích. Kopřiva je také dobrá pro podporu kardiovaskulárního systému, dodává vitalitu a podpoří činnost ledvin.

Zkuste jednoduchou špenátovou nádivku do slaných omelet, kopřiva se hodí do mletého masa, bramboráků, můžete z ní udělat pomazánku nebo knedlíčky do polévky. Při vaření starších brambor je dobré dát do vody pár čerstvých kopřiv a chuť loňských brambor bude zase výborná.

Pokud se při trhání kopřiv popálíte, pomůže vám na postižené místo položit rozkrájenou syrovou bramboru. Kytice čerstvých kopřiv zavěšená v místnosti zase odpudí mouchy.

Související

  • Kopřivová polévka

    Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!

  • Jarní kopřivová omáčka

    Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a zkuste omáčku.

  • Kopřivová pomazánka

    Vyzkoušejte recept od naší posluchačky paní Stanislavy Hrňové z Buchlovic.