Hudebníci posílají pozdravy z kuchyně a hraním zpříjemňují seniorům dny v izolaci

1. květen 2020

Před brněnskými domovy seniorů bylo tento týden veselo. Pod okny klientům hráli totiž pravidelně hudebníci. Akce je součástí Maratonu hudby – v rámci něj se mají v srpnu v ulicích města objevit malometrážní pokoje, v kterých budou vystupovat umělci. Jeden z nich, konkrétně kuchyň, se teď vydala na turné.

Pozdravy z kuchyně jsou součástí akce Maraton hudby

Na Mikuláškově náměstí ve Starém Lískovci zahrála Cimbálová muzika Pajtáš. Hudebníci dole pod okny, senioři na balkónech. „Je to taková metafora toho, co teď prožíváme. Jsme doma a snažili jsme se ten domov zprostředkovat i seniorům ve veřejném prostoru. Původně jsem ještě chtěla, aby se nám podařilo navázat spolupráci ještě s rodinami, které by přišly seniory pozdravit, ale to by bylo organizačně náročné,“ vysvětluje autorka myšlenky umělkyně Kateřina Šedá.

Publiku podřizuje výběr kapely a písní. Co nejvíce se snaží navodit atmosféru domova, i proto nese akce podtitul Pozdrav z kuchyně. „Bylo hrozně důležité přivést kapely, které by dokázaly hrát na přání. Aby si lidé mohli také zazpívat, aby to nebylo třeba něco v angličtině – ale i takové autory máme,“ říká Šedá.

Pro seniory je vystoupení vítaným zpestřením. Několik týdnů jsou v izolaci bez přímého kontaktu s rodinou. Nevšední zážitek to je i pro umělce, kvůli karanténě spolu hrají poprvé po 40 dnech. „My hráváme 10 až 12 akcí za měsíc, takže je vycvičený hlas i ruka. Člověk teď zjišťuje, že to není taková automatika,“ říká houslista Cimbálové muziky Pajtáš Jakub Šustr.

„Reakce byly nadšené, jedna paní dokonce plakala, myslím, že dojetím. Další si kývala hlavou do rytmu. Byli jsme velice rádi součástí vaší kuchyně a přeneseně i vašeho domu,“ vzkazuje na závěr Jakub Šustr.

Další vystoupení plánuje Turistické informační centrum i na příští týden. Přesné datum, místo a čas záměrně nesděluje, aby se v okolí neshlukovaly davy.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio