Elektrické vedení se stále častěj skrývá pod zem. Obce řeší, kam umístit veřejné osvětlení

Sloupy s elektrickým vedením se do budoucna stanou v obcích a městech raritou. Energetici totiž při rekonstrukcích umísťují kabely do země. Obce pak řeší problém, kam s veřejným osvětlením. To totiž nejčastěji bývá upevněné právě na mizejících sloupech nízkého napětí.

Uložení kabelů do země je v první řadě praktické. Například ve větších městech sloupy s elektrickým vedením už v podstatě nenajdeme.

Mezi hlavní důvody ale patří požadavky současných odběratelů. Venkovní vedení není postaveno pro takovou zátěž, sloupy by například v obcích musely být po obou stranách ulic. To je nepraktické a podle mluvčí energetické společnosti E.on Martiny Slavíčkové i nevzhledné.

 

„Navíc to kabelové vedení je do budoucna nezbytnou součástí takzvaných chytrých sítí. A s tím jak bude narůstat počet chytrých domácností a chytrých technologií ve veřejném prostoru, tak samozřejmě budou růst i ty nároky na sítě. A kabelové vedení by to mohlo do budoucna velice chytře vyřešit,“ dodává Slavíčková.

Kabely jsou v zemi navíc chráněné před poškozením. Při bouřkách a silném větru je neohrozí padající stromy nebo větve.

Radnice ale musí vyřešit, na co osvětlení umístí. Sloupy, které po rekonstrukcích vedení zbydou, většinou energetici nabízí obcím k odkoupení za nějakou symbolickou částku. Případně přímo pomáhají s modernizací veřejného osvětlení. V uplynulých měsících takovou rekonstrukcí prošla síť v části Ostrovačic na Brněnsku.

„Přistoupili jsme k tomu v jedné třetině obce, kabely jsme tahali společně s kabely nízkého napětí. Zvýšili jsme počet lamp v obci. Ale na druhou stranu jsme použili všude LED technologie. Takže z hlediska údržby by to mělo být poměrně nenáročné. Déle to vydrží, a hlavně na spotřebu elektrické energie by to mělo být levnější. Těším se až bude první faktura a budeme mít nějaké srovnání,“ popisuje ostrovačický starosta Tomáš Hájek.

Řada obcí při modernizaci přistupuje právě k volbě úspornější a šetrnější LED technologie. Například v Ostrovačicích ale radnice už řešila několik reklamací od obyvatel, kterým vadí bílé světlo z LED diod, protože byli zvyklí na to žluté ze sodíkových výbojek.

Energetická společnost E.on, která v kraji provozuje distribuční síť, plánuje do kabelového vedení jen na jihu Moravy investice asi za 120 milionů korun. Letos například v části Rosic na Brněnsku, Valtic na Břeclavsku nebo v Archlebově na Hodonínsku.

Často se jedná jen o krátké úseky. Energetici jednoduše využívají každé příležitosti, kdy například obec opravuje chodníky, nebo silničáři rozkopou průtah obcí. Prostě když někdo naplánuje výkopové práce v místech, kde plánují do budoucna uložit kabely nízkého napětí.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio

Související