Dopravní stavby 2024: nová dálnice D55, zprovozněný velký městský okruh Brna i výluky na železnici

3. leden 2024 13:00

Jedenáct kilometrů nových nebo opravených dálnic letos využijí řidiči na jižní Moravě. Přímo v Brně se pak projedou po třech zprovozněných úsecích Velkého městského okruhu. Na dálnici D1 podél krajského města se ovšem situace zkomplikuje. Jaké dopravní stavby na silnicích i železnici letos očekávat?

Začněme těmi lepšími zprávami: kde letos silničáři otevřou nové úseky dálnic? Bude to zejména D55 od Bzence kolem Starého Města u Uherského Hradiště po Babice. To je dohromady 21 kilometrů nové dálnice na pomezí Zlínského a Jihomoravského kraje. Kratší úsek leží na jižní Moravě a odvede tranzitní dopravu z Moravského Písku. Další opravená dálnice bude D46 podél vyškovského letiště od sjezdu z D1 po hranice s Olomouckým krajem. Rekonstrukce by tam měla začít na jaře a skončit v zimě, po modernizaci tam budou bezpečnější sjezdy a nájezdy s připojovacími pruhy.

Dobré zprávy čekají řidiče i na Velkém městském okruhu v Brně. Rozestavěné úseky budou hotové v druhé půlce tohoto roku. Zřejmě v září budou průjezdné čtyři pruhy okruhu v Žabovřeské ulici, v listopadu pak v Bauerově ulici, odkud zmizí přechody pro chodce a nahradí je lávky. V závěru roku pak dělníci zprůjezdní i část okruhu přes Tomkovo náměstí. Někdy letos začne taky ražba průzkumné štoly navazující části, tedy tunelu pod sídlištěm Vinohrady. Do půlky roku 2025 potrvá oprava mostu v ulici Otakara Ševčíka a s tím zřejmě i omezení v Gajdošově ulici, která zatím plní roli městského okruhu, dokud nebude hotový vinohradský tunel.

Čtěte také

Nejen práce na D1

Loni Ředitelství silnic a dálnic spustilo osmiletou přestavbu dálnice D1 u Brna, jak se tam letos promění provoz? Do roku 2025 potrvá rozšiřování dálnice na šest pruhů mezi sjezdy na Vídeň a na Bratislavu. Letos se k tomu přidá kompletní přestavba druhého zmíněného exitu, respektive křížení dálnic D1 a D2. Šestipruh mezi Kývalkou a Holubicemi budou dělníci stavět do roku 2030.

Jinak státní silničáři letos chystají už jen úpravu křižovatky na silnici číslo 50 mezi Slavkovem u Brna a Bučovicemi, konkrétně u Křižanovic. ŘSD letos původně počítalo s tím, že bude rekonstruovat silnici 53 z Pohořelic ke Znojmu, to se nakonec posouvá na rok 2026. A očekávaná stavba obchvatu Břeclavi je nakonec v plánu na rok 2025.

Krajští silničáři letos počítají třeba s opravami spojnice Břeclavi a Lednice nebo cesty ze Žďárce do Dolních Louček na pomezí jižní Moravy a Vysočiny.  Prací na krajských silnicích bude víc, ale ještě nemají přesně dané termíny.

Čtěte také

Kde letos očekávat výluky na železnici?

Zřejmě od března mezi Kuřimí, Brnem-Královým Polem a Maloměřicemi. To je kvůli modernizaci kolejí i královopolského nádraží, bourání budovy je v plánu na léto. V květnu Správa železnic spustí výluku mezi Střelicemi a Zastávkou u Brna, trať bude na konci roku dvoukolejná a uzpůsobená pro provoz elektrických vlaků. Nejistý je ještě termín zahájení výluky mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na Vysočině.

S čím letos počítat v Brně?

Dopravní podnik města Brna letos na jaře zprůjezdní trať přes Tomkovo náměstí do Maloměřic a Obřan. Hotová bude letos i smyčka v Pisárkách. Přes léto dělníci opraví koleje v Bystrci od zastávky Zoologická zahrada po smyčku v Rakovecké ulici. A potom taky v Kounicově ulici podél Univerzity obrany a Moravské zemské knihovny, u které vznikne nová zastávka pro trolejbusy. V druhé půlce roku pak zřejmě začně oprava Údolní ulice podél porodnice na Obilním trhu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy