Divadlo jen pro dva, kteří musí poslouchat. Z diváků se stanou herci v kavárně brněnské Paměti národa

17. duben 2024 09:15

Netradiční divadlo pouze pro diváky má dnes premiéru v brněnském Institutu Paměti národa. Účastníci experimentální inscenace se sami stanou tak trochu herci. Poslouchají i ztvárňují zhruba 40minutový skutečný příběh dvou pamětníků – Jany Kaněrové a Zdeňka Adamce. Jsou to spolužáci Jany Horákové, dcery Milady Horákové, oběti komunisty vykonstruovaného politického procesu. Inscenaci připravilo divadlo DIP ve spolupráci s Janáčkovou akademií múzických umění.

Studenti Divadelní fakulty JAMU usazují téměř nic netušící dvojici diváků ke stolu v kavárně – dostávají sluchátka a malý přehrávač. Z nich uslyší příběh nebo pokyny. „Ty jsou dvojího druhu: buď ‚opakujte‘, nebo ‚udělejte něco‘ – třeba otevřete některou z obálek.“ Na všechno je dost času, nemusí se nikam spěchat.

Diváci Tereza a Jan sedí naproti sobě a dívají se na předměty – plastové vojáčky, balíček čokoládových bonbonů. Každý má před sebou postavičku protagonistů vyrobených z kelímků od jogurtu. „Dál je tady stuha, svíčka, tužka, zápalky a očíslované obálky.“

Inscenace je pro dva diváky. Každý z nich dostane sluchátka a audio stopu

Po úvodu začíná představení, v tichosti za běžného ruchu kavárny. Okolí nic netuší. Oba diváci mezitím plní, co jim hlasy říkají, občas promluví do ticha.

Z povzdálí vše sleduje ředitelka divadla DIP Juliána Vališková. „Je to celé trochu dokumentární divadlo, protože ty nahrávky sledují dva pamětníky a to, jak v té době prožili a vnímali svůj život.

Hru Autoteatro – Problémoví spolužáci můžou diváci navštívit vždy dva vybrané dny v měsíci ve čtyřech různých časech – první den se hraje česky, druhý anglicky.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související