Burčák v dubnu? Trpěliví vinaři lisují slámové víno z loňské sklizně

Zatímco většina jihomoravských vinařů už vína z podzimní sklizně vyrobila a často i prodala, vinař Oldřich Drápal z Vranovic na Brněnsku teprve skončil s lisováním hroznů. Věnuje se totiž produkci slámových vín.

Oldřichu Drápalovi z Vranovic na Brněnsku ve sklepě bublá burčák. Slyšíte dobře. Začal totiž vyrábět slámová vína z hroznů sklizených vloni na podzim. Do lisu se bobule dostaly až po několikaměsíčním vysychání. Jen tak se z nich vypaří voda a zůstane sladký nektar.

„Takhle vypadají hrozny, po sedmi měsících uložení. Jsou to úplně seschlé, sklízelo se 20. září.  Je to ale čisté, bez plísně, protože je tady průvan,“ ukazuje vinař hrozny.

Z roštů, kde ležely od září, teď vysušené hrozny putují do beden a výtahem dolů k lisu. „Váží jen asi čtvrtinu toho co při vinobraní,“ konstatuje Drápal.

Slámové víno

A pak už je na řadě pneumatický lis, který naráz pojme až 1500 kilogramů ovoce.

Kvůli odpaření vody vznikne z hroznů mnohem méně vína, což určuje i vyšší výslednou cenu slámového vína. Typické je vysokým obsahem zbytkového cukru a nižší obsah alkoholu. V České republice se s novodobou výrobou slámového vína začala v roce 1999.

autoři: Štěpánka Kadlečková , ska
Spustit audio

Související