Brněnští vědci začali jako první testovat chytré obojky pro býky. Farmářům odhalí nemocné kusy ve stádě

20. červenec 2020

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně začali jako první v Česku testovat takzvané chytré obojky pro býky. Speciální technologie celý den monitoruje aktivitu zvířat.

Pokud se chování některého z nich změní, systém farmáře okamžitě varuje. V případě zdravotních problémů ve stádě tak chovatel může zareagovat dřív, než nemoc naplno propukne.

„Máme tady tři sta kusů zvířat a denně se o ně starám s manželkou sám. Díky tomuto systému to dokážeme zvládnout,“ říká farmář Libor Urbánek z Katova. Je zatím jediný, kdo v Česku systém na monitorování býků používá. „Senzor snímá životní funkce zvířete. Pro nás je důležité přežvykování a pohybová aktivita. Systém vytváří nějaké křivky a pro mě je důležité, jak ten graf vypadá. Nejlepší je, aby byl co nejrovnoměrnější,“ vysvětluje Urbánek.

Jako první v Česku začali brněnští vědci testovat takzvané chytré obojky pro býky

Se zavedením technologie pomáhal výzkumník Daniel Falta z Agronomické fakulty, který se s podobnými obojky setkal u chovů dojnic. „Spousta lidí z praxe si neuvědomuje, že takový býk, který roste přírůstkem ke dvěma kilogramům denně, je stejně užitkově na výši jako kráva, která produkuje 50 až 60 litrů denně.“ Podle Falty si proto zaslouží také stejnou péči.

Za jeden obojek dá přitom farmář asi 750 korun.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související