Blanenská socha Klementa Gottwalda bude součástí výstavy

15. únor 2008

Socha Klementa Gottwalda, která kdysi stávala v centru Blansku, našla své nové místo. Bronzové dílo posledních 18 let skrýval jeden z městských skladů. Teď blanenští radní rozhodli, že sochu prvního dělnického prezidenta v nadživotní velikosti půjčí do soukromé sbírky. Klement Gottwald se vrátí do blanenských sléváren. Právě tam socha před 25 lety vznikla a teď bude součástí nově budované sbírky.

Sochu Klementa Gottwalda odlili blanenští sochaři v roce 1974 podle návrhu sochaře Miloše Axmana. Bronzové dílo má hmotnost 800 kg a výšku bezmála 4 m. " Tady těch Gottwaldů jsme dělali myslím pět. Jeden byl v Rousínově , jeden v Kroměříži, další v Přerově a pak už nevím" říká slévač, který tehdy na soše pracoval, Antonín Maděra.

Z centra Blanska byla socha odstraněna na začátku 90. let. Od té doby spočívala zapomenutá ve skladu. Teď se stane jedním z lákadel připravované výstavy historie uměleckého lití ve městě. Expozici buduje majitel slévárny Milan Hlaváč. " V areálu podniku jsme vytvořili prostor a všechny sochy v minulosti, které zde byly vytvořeny, tam chci soustředit. Bude to náhled z uměleckého pohledu, historického pohledu a nikoli z politického významu jednotlivých děl," říká Hlaváč.

Město žádosti vyhovělo a Klementa Gottwalda zapůjčilo na 15 let. " Soše se tak dostane smysluplného využití a také péče. Nám jako městu to ještě vyhovuje v tom, že socha bude ze strany DSB Euro renomována a očištěna, takže bude jako nová," uvádí blanenský místostarosta Ivo Polák.

Expozice historie uměleckého lití vznikne v blanenských slévárnách zřejmě ke konci letošního roku. K soše Gottwalda by postupně měla přijít i další díla od blanenských slévačů. Například socha Zápotockého, Julia Fučíka a další....Totalitní sochy doplní i současná díla.

autor: Michal Záboj
Spustit audio