Bariéry mezi moderátorem a hostem zmizely, všichni byli na dotek. Jarka Vykoupilová vysílala z Kavárny POTMĚ

18. říjen 2022

Kavárna POTMĚ je unikátní koncept Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.  Jde o plně zatmělý prostor, ve kterém  obsluhují zrakově postižení. Cílem je  přiblížit  vidícím život nevidomých. V  absolutní tmě se stejně jako oni  orientují jen sluchem a hmatem.

Právě jen na tyto smysly a svou paměť se musela  spoléhat moderátorka Jarka Vykoupilová při vysílání speciálního Apetýtu. „Tady ten zážitek je prostě kontrastní, tak jak černá a bílá. Velmi příjemné místo, příjemní lidé, ale něco tady chybí. Prostě mně tady pořád chybí světlo,“  smála se  například návštěvnice Jarmila hned v úvodu vysílání.  Obtížnost pobytu ve tmě potvrdila i ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška Gabriela Drastichová: „Upřímně musím říct, že ve tmě nejsem jako ryba ve vodě, ale ráda tu s vámi čas strávím.“ 

A jak to tedy v kavárně POTMĚ chodí? Obsluha se při vítání hostů představí a vysvětlí, že ji přivoláte, když zavoláte její jméno. Pak vyjmenuje nabídku a také poradí, jak například šálek s kávou bezpečně na stole nahmatat. „Pojďte po hraně stolu a hrníček je přímo před vámi. A k tomu vám můžu poskytnout, abyste věděla, že vás nešidíme, takovou krabičku s pacičkami. Tu strčíte do hrnečku a krabička zapíská, když se dotkne hladiny nápoje,“ líčila Romana Holišová. 

Co nabízí kulturní program brněnské návštěvy kavárny Potmě? Jak konkrétně mohou návštěvníci přispět nadaci a to i přes zážitek nevidomé procházky městem? Co kromě běhů pro Světlušku nadační fond organizuje a chystá? Poslechněte si Apetýt s datem 17. října 2022.

Spustit audio

Související