Automotodrom: Brněnská legenda nezahálí ani v zimě

25. leden 2018

Co se děje na brněnském automotodromu v zimě? Proč se na dráze nesmí lyžovat, kdy se začíná chystat Velká cena a jak se stát traťovým komisařem? Na všechno odpoví náš miniseriál.

Krásně zasněžená lesní krajina, kterou se klikatí široká bílá dráha, všude klid. Nádherný pohled pro milovníky běžeckého lyžování. Jenže na brněnském Masarykovu okruhu se běžkovat nesmí.

„Odpichy hůlek a hlavně ušlapávání sněhu dráze automotodromu vůbec neprospívá. Stačí totiž malá skulinka, či udusávání sněhu do pórů asfaltu, sníh roztaje, voda zase zmrzne a začne trhat asfaltový povrch,“ vysvětluje Petr Boháč, PR manažer brněnského automotodromu.

Otevírá tak náš miniseriál věnovaný právě tomuto fenoménu jihomoravské metropole. Jednotlivé díly si můžete poslechnout od pondělí do čtvrtka v 8:50 a v 15:10. V 9:00 najdete v tomto článku právě odvysílaný díl.

Ač je na Masarykově okruhu teď až nezvyklý klid, v kancelářích se to hemží přípravami na Velkou cenu a další akce. „Málokdo totiž ví, že v sezoně je dráha v provozu každý den, jezdí se tu různé jiné závody, automobilové společnosti i jiné firmy si dráhu pronajímají pro vlastní akce, cvičí se tu policisté a záchranáři,“ dodává Boháč.

Vedle toho se před koncem roku v areálu okruhu otevřel vůbec nejmodernější polygon ve střední Evropě, kde probíhá takzvaná škola smyku, oficiálně škola bezpečné jízdy. Mimochodem zřejmě od jara letošního roku bude možné si odmazávat na brněnském polygonu trestné body za dopravní přestupky.

Nový polygon je otevřen široké veřejnosti, pořádají se tu pravidelně kurzy bezpečné jízdy. „Lidé tu poznají, že zapomněli řadu znalostí z autoškoly, jak správně řadit, sledovat provoz v zrcátkách, jak správně sedět za volantem a tak dále,“ vypočítává Petr Boháč, co všechno se člověk ve škole bezpečné jízdy naučí.

Chcete být traťovým komisařem? Stačí dobrá fyzička

Personálu Automotodromu Brno dá ale nejvíc zabrat příprava na Velkou cenu. Teď se třeba hledají traťoví komisaři.

Nejde o profesionály, kteří by jezdili společně se závodníky celý seriál Moto GP, ale o obyčejné lidi, kteří mají rádi motosport. „Může se stát, že na jednom stanovišti se sejde gynekolog, právník, důchodce nebo student,“ představuje různorodost profesí traťových komisařů na brněnské Velké ceně Petr Boháč.

Podmínkou pro výkon funkce traťového komisaře jsou pouze fyzické předpoklady – to znamená dobře vidět a mít i trochu síly, třeba na vytahování motorky z kačírku. Jinak se podmínky pro traťového komisaře nijak neomezují.

Pravidla a provozní záležitosti Velké ceny už zájemce naučí na kurzech před závodem přímo zaměstnanci automodromu. Pokud má člověk zájem stát se traťovým komisařem, stačí napsat mail na adresu dispecer@automotodrombrno.cz To je první krok k tomu být při velké ceně nejblíž k dráze a setkat se tak s velikány světového motosportu.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio