Ze slovenské politiky se stává divadelní aréna bez pravidel, Čaputová je mi inspirací, říká Korčok

28. únor 2024

Slovensko za několik týdnů čekají prezidentské volby. Podle průzkumů je favoritem současný předseda parlamentu Peter Pellegrini, který je zároveň šéfem koaliční strany Hlas. „Půjde o to, jestli prezident bude z jednoho mocenského proudu, který dnes vládne,“ uvádí druhý nejsilnější kandidát a bývalý ministr zahraničních věcí Ivan Korčok.

„Jako prezidentský kandidát budu zdůrazňovat, kde je místo Slovenska ve světě, protože slovenská společnost je rozpolcená a mnozí dokonce vzhlížejí na východ. Budoucnost, bezpečnost a prosperita Slovenska je v tom, že bude součástí svobodného, západního světa,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Oslovit přitom chce i voliče současné vládní koalice, kteří jsou s jejím fungováním zklamaní. „Vidí, že vláda místo jejich problémů řeší svůj největší problém, kterým je trestní zákon. Jsem optimistický v tom, že se to v prezidentských volbách projeví,“ věří Ivan Korčok.

Úlohou politiků a hlavy státu je podle něj hledat společný zájem a konzervativci, progresivisti, liberálové i sociální demokraté by měli být schopni v základních otázkách spolupracovat.

Prezident ale nemůže být prodlouženou rukou vlády, to je alternativa mého protikandidáta.
Ivan Korčok

Odpovědnost za polarizaci společnosti prý nese politika, ze které se vytratil důraz na řešení problémů, které země má: „Stagnujeme, zaostáváme za mnohými státy a z politiky se stává divadelní aréna bez pravidel,“ uvádí s tím, že politická kultura je na Slovensku na nízké úrovni a způsob, jakým spolu politici komunikují, se přenáší do společnosti.

Čaputová je mi inspirací

Sociologické výzkumy ukazují, že značná část obyvatel Slovenska věří konspiračním teoriím. Ty podle Korčkoka často šíří politici, viní ale také provozovatele sociálních sítí, kteří dezinformace včas neodstraňují:

Čtěte také

„Když se objeví dezinformace o tom, že mám americký pas, tak potřebuji, aby reagovaly v řádu hodin. V opačném případě se šíří a my jsme demokracií, která se nedokáže bránit,“ zdůrazňuje prezidentský kandidát.

Za Pellegrinim nyní Korčok v průzkumech zaostává zhruba o 8 procent. Přiznává, že jeho protikandidát má výhodu veřejné funkce a prostoru v médiích, voličům se proto snaží představit na výjezdech do regionů včetně míst, kde nejsou městští liberální voliči.

Sám prý pochází z prostých poměrů a dokáže se tak bavit se všemi lidmi. Profesní život strávil v diplomacii a za svou silnou stránku považuje schopnost dosáhnout dohody. V kampani deklaruje ochotu spolupracovat i s vládou a pomoci jí při provádění nepopulárních opatření, pokud budou nevyhnutelná.

Čaputová ani v nejvypjatějších situacích neopětovala tu špínu a bahno, které na ni vylévali.
Ivan Korčok

„Prezident ale nemůže být prodlouženou rukou vlády. To je alternativa mého protikandidáta, že prezident má dohlížet na plnění vládního programu. To je hluboké nepochopení. Má být nezávislý a zabezpečit mocenskou rovnováhu vůči jakékoli vládě, která přijde,“ tvrdí Ivan Korčok.

Zdůrazňuje, že nechce vést konflikty, a připomíná, že prezidenti Kiska a Čaputová byli vystaveni útokům, které nevyprovokovali: „Čaputová je pro mě inspirací, že ani v nejvypjatějších situacích neopětovala tu špínu a bahno, které na ni vylévali. Z diplomacie si nesu, že spolu můžeme nesouhlasit a konfrontovat se, ale slušným způsobem.“

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.