Žaloba manželů, kterým se v Olomouci narodila postižená dcera, se vrátí k okresnímu soudu

27. říjen 2017

Okresní soud v Olomouci se bude znovu zabývat žalobou rodiny Blaťákovy na fakultní nemocnici. Případ mu vrátil k novému projednání krajský soud. Blaťákovi po nemocnici žádají odškodné téměř 17 milionů korun za údajně špatně vedený porod. Jejich dcera se v jeho důsledku narodila těžce postižená. Nově musí soud především doplnit znalecké posudky.

„Jsem šťastný nejenom za sebe, ale hlavně doufám, že by z toho mohl být průlomový rozsudek v českém porodnictví. Že by se zamezilo věcem, které se dějí, které se schovávají tak, že se nepíšou do zdravotní dokumentace, nebo se schovávají za nějakou lékařskou latinu a nikdo tomu nerozumí. Takže já jsem rád, že to jde dál,“ reagoval otec postiženého děvčátka Vlastimil Blaťák na rozhodnutí krajského senátu.

Advokát nemocnice Karel Vítek závěr soudu nechtěl příliš komentovat: „Bereme to na vědomí. Je to ryze odborná záležitost, k tomu se neodvažuju vyjadřovat, to musí posoudit znalci.“

Soudkyně Karla Musilová chce, aby okresní soud doplnil podrobnosti o průběhu porodu a zaměřil se na nejasnosti při monitorování dítěte v děloze. „My se k základu toho nároku nevyjadřujeme, pouze říkáme, že okresní soudce se nevypořádal se vším, co považujeme za podstatné, a je potřeba doplnit stávající znalecké posudky. Není vyloučen ani revizní znalecký posudek,“ uvedla soudkyně.

Vlastimil Blaťák nedávno řekl, že stav jeho dcery se už delší dobu nemění a péče o ni je časově i finančně náročná. „Holčička leží, má vymazané základní neurologické reflexy, nesaje, nepolyká, nekašle. Máme ji doma a pečujeme o ni. Nikdo si nedokáže představit, co to obnáší. Pojišťovna neproplácí v podstatě nic,“ popsal.

Nemocnice od začátku popírá, že by lékaři chybovali. Soudy začaly případ řešit před pěti lety.

autor: ahe
Spustit audio