Zachytávám, co už vytvořila příroda, říká fotograf Jiří Dvořák. Jeho snímky z Krkonoš jsou k vidění v Jilemnici

28. září 2023 10:10

V Erbovním sále jilemnického muzea začala nová výstava nazvaná Jiří Dvořák – fotograf. Málokdo má nejvyšší české hory tak prochozené jako tento odborník Správy národního parku a redaktor časopisu Krkonoše. Jeho znalosti horského regionu i rozsáhlé přírodovědné vědomosti povyšují uměleckou fotografii o odborný pohled.

„Zachytávám to, co už vytvořila příroda. Já jsem se naučil mačkat spoušť fotoaparátu. Na rozdíl od některých kolegů nehledám jen ty atraktivní vrcholky se Sněžkou a kamennými moři, byť je to také krása. Já rád procházím i nižšími polohami Krkonoš,“ přiblížil Jiří Dvořák.

Prosvícení

Návštěvníci jilemnického muzea tak můžou vidět například snímky Kotelského potoka, přírodu v Horních Štěpanicích, v Horní Branné, horu Zvičina, ale třeba i detaily krkonošské flóry.

„Poklady Krakonošových zahrádek je mé srdeční téma, 14 detailů krkonošských kytek. Mnohdy takových, které rostou někde na skalách, na místech zcela nepřístupných. Téměř jedna vedle druhé jsou vlastně to nejvzácnější, co tady máme,“ doplnil Jiří Dvořák.

Kromě snímků z našich nejvyšších hor jsou na výstavě v Jilemnici k vidění i snímky z Bornea nebo ze Špicberků, kde byl český fotograf na expedicích.

autoři: Eliška Pilařová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související