Za přepadení pošt mu krajský soud vyměřil deset let. Vinu popírá a hodlá se proti trestu odvolat

30. květen 2017

Zloděj s pepřovým sprejem a atrapou zbraně přepadl před více než rokem pumpařku a dvě pošty na Olomoucku. Odnesl si 16,5 tisíce korun. Policie údajného pachatele díky nastraženým kamerám dopadla.

Krajský soud ho potrestal deseti lety vězení. Benzinku a pošty přepadal podle státní zástupkyně Michaely Šokové na přelomu let 2015 a 2016 a sebral takřka 16,5 tisíce korun. Vinu recidivista popírá a hodlá se proti trestu odvolat.

Podle jednoho z místních, pana Antonína, se v Těšeticích o přepadení místní pošty mluví i po více než dvou letech. Stejný rozruch vyvolal podle žaloby Miroslav Baláž s atrapou zbraně o něco později na poště v Křelově. Pumpařce v Olomouci měl zase nastříkat do obličeje pepřový sprej.

To, že v Miroslavu Balážovi přepadené ženy poznaly lupiče, je podle soudce Eduarda Ondráška jedním z usvědčujících důkazů.

„V podstatě u toho prvního skutku je, sice s určitou výhradou, ale vcelku přesvědčivě, usvědčován tou poškozenou. Dále jsou tam pachové stopy a jeho DNA, která byl na místě nalezena."

Právě svědectví pošťaček a prodavačky z pumpy, z nichž jedna po události trpí posttraumatickou stresovou poruchou, zpochybňovala Balážova obhájkyně Hana Líňová: „Ty důkazy, které tady proti němu byly, byly pouze nepřímé, byly i občas ve vzájemném rozporu. Svědkyně, které u toho tehdy byly, ho tady nepoznaly.“

Kromě výpovědí žen se podařilo zachytit na poště v Křelově obličej lupiče. Policie tam po prvním přepadení nachystala past. Stejně jako v dalších vytipovaných poštách nainstalovali technici kamery. Přesto se pětkrát odsouzený Baláž nepřiznal a verdikt nehodlá podle své advokátky přijmout.

„Proti odsudku budeme určitě podávat odvolání. Zatím jsme si sice ponechali lhůtu, ale už jsem se s klientem domluvila, že tomu tak bude,“ dodává.

Z Křelova, Těšetic a olomoucké benzinky si podle žaloby Baláž odnesl 16,5 tisíce korun. Za loupeže a dříve spáchaný podvod dostal tři a sedm let vězení.

autor: ahe
Spustit audio