William Shakespeare: Macbeth. Slavná tragédie o ctižádosti, zločinu a touze po moci

24. březen 2024

Přísně vzato je Macbeth trochu propagandistická hra – Shakespeare ji naspal se zřetelným záměrem složit hold novému panovníkovi Jakubovi I. Je to Shakespearova nejkratší tragédie. Je to hra, jejíž uvádění je provázeno mnoha divadelními pověrami. A je to jedna z nejlepších her všech dob. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Dunkan, skotský král (Vojtěch Tůma-Plachý), Malkolm, jeho syn (Jaromír Spal), Donelbain, jeho syn (Vladimír Salač), Macbeth (Vladimír Šmeral), lady Macbethová (Julie Charvátová), Banko (Miroslav Doležal), Makduff (Josef Větrovec), Lennox (Karel Houska), Ross (Jiří Hurta), Menteith (Soběslav Sejk), Angus (Vladimír Čech), Kaithness (František Holar), Fleance, Bankův syn (Milan Friedl), Siward, hrabě Northumberský, velitel anglických vojsk (Karel Beníško), Mladý Siward, jeho syn (Bořivoj Navrátil), Seton, Macbethův štítonoš (Rudolf Široký), skotský lékař (Bedřich Bobek), vrátný (Václav Trégl), dvorní dáma (Ludmila Stambolieva), první čarodějnice (Jaroslava Drmlová), druhá čarodějnice (Ilona Kubásková), třetí čarodějnice (Alexandra Hájková), první vrah (Zdeněk Hodr), druhý vrah (Artuš Kalous), třetí vrah (Karel Kastner), první zjevení (Richard Záhorský), druhé zjevení (Jaroslav Orlický), třetí zjevení (Lída Otáhalová), Macbethův posel (Karel Fořt) a vedení sboru (Artur Šviha)
Rozhlasová úprava a režie: Miloslav Jareš
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Erik Adolf Saudek
Hudba: Jiří Berkovec
Natočeno: 1962

Shakespeare vypráví příběh muže, který byl sveden lákavou předpovědí čarodějek a svou vlastní ctižádostí. Podpořen vášní své ženy zavrhne svou dosavadní bezchybnou cestu životem a dopustí se zločinu. Vyzve osud na souboj.

autor: Miloslav Jareš
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.