Vybírání poplatků u lékaře

2. leden 2008
Zblízka

Pokud chcete dnes vyrazit k doktorovi, měli byste mít třicet, šedesát a potažmo devadesát korun. To podle toho, jestli jdete na obyčejnou prohlídku, nebo jestli si vás v nemocnici nějaký den nechají, anebo jestli jdete třeba na pohotovost. Jak se poplatky vybírají, zjišťoval Jiří Kokmotos, dobrý den.

Jiří KOKMOTOS:
Přesně tak, dobrý den.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Jiří, vy jste natáčel už po novoroční půlnoci. Pojďme si poslechnout, jak jste pořídil v Praze na Bulovce.

Jiří KOKMOTOS:
Mám v ruce padesátikorunu, tak dávám padesátikorunu do automatu a lístek zatím nevypadl. Tak moc to nevypadá, abych pravdu řekl, a, už se něco šrotí, něco nám padá. Vrátilo nám to zpátky tu padesátikorunu, akorát že v desetikorunách. Takže teď máme jaksi smůlu. Chtěl jsem třicetikorunový lístek, bohužel nevyšlo to.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Tak vypadá to, Jiří, že jste tady moc neuspěl. Jak jinde?

Jiří KOKMOTOS:
Tak především ten výběr poplatků doprovází zmatky a proto, že právě ten výběr není jednotný. Každé zařízení používá jiný systém, velké nemocnice mají obdobu parkovacích automatů, to jsme koneckonců slyšeli, jak to vypadá třeba na Bulovce. U toho jsem tedy natáčel. Jinde vybírají přímo v ordinaci, anebo někde mají centrální pokladnu. U té jsme byli například v Železniční nemocnici, kde jsme natáčeli hned ráno. Dobrý den, můžu se vás jenom zeptat, jestli všechno v pořádku s placením, jestli lidi platí?

osoba:
Zatím jo, zatím dneska jo, potíže nejsou. Já se na to dívám, že všichni to zaplatili.

Jiří KOKMOTOS:
Dobrý den, mohu se zeptat, vy už jste zaplatil?

pacient:
Já jsem zaplatil, no.

Jiří KOKMOTOS:
Kolik vás to stálo?

pacient:
Třicet korun. Je to sprostý, to nemělo být.

Jiří KOKMOTOS:
Teď jste zaplatil třicet korun. Kolik je pro vás únosné, že byste za jednu návštěvu lékaře dal, kdyby se třeba měla navštívit...

pacient:
Na zdraví se nemá šetřit.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Tak, Jirko, stačí těch třicet korun, pokud jde o obyčejné vyšetření?

Jiří KOKMOTOS:
No, nespoléhal bych na to určitě, protože například u té Železniční nemocnice se nedá bezplatně zaparkovat. Čili pokud nejste rezidentem Prahy 2, tak tu lidé zaplatí třicet korun za hodinu stání, třicet korun za návštěvu každé ordinace. Takže jestli jdete na URL a pak třeba na kožní, zaplatíte dvakrát po třiceti. A odejdeteli s receptem, na kterém budou dva léky, pak zaplatíte šedesát korun. Čili tento případ, sečteno podtrženo, vydá dohromady za sto padesát korun, a to je od těch původních třiceti poněkud dost daleko.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Vyzkoušel jste si i tu variantu automatů i tu variantu placení v pokladně. Co vám připadá jako optimální?

Jiří KOKMOTOS:
Tak ideální je zaplatit přímo v pokladně, anebo u lékaře, takže to dáváme ruku na ruku a není s tím žádný problém, že bysme museli pak někde doplácet, anebo si kupovat nový lístek a tak dále a tak dále.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
To byl Jiří Kokmotos. Jiří, děkuji vám.

Jiří KOKMOTOS:
Na slyšenou.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio