Vstup Ukrajiny do EU je důležitý, ale odpracujeme si ho všichni, tvrdí europoslanec Knotek z ANO

2. březen 2022

Evropský parlament vyzval Unii, aby pracovala na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině. O zrychlené přijetí země žádá prezident Volodymyr Zelenskyj. „Unie by volání Ukrajiny po přijetí měla vyslyšet. Oba aktéři by měli pracovat na naplnění tohoto cíle. Prioritou ale je, aby se všechny členské státy ztotožnily s ukrajinskými aspiracemi, což se bohužel ještě nestalo,“ říká bývalý eurokomisař Štefan Fülle. Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) varuje, aby se proces neuspěchal.

Knotek považuje udělení kandidátského stavu Ukrajině za důležité. „Je tam teď mnoho zbytečného váhání. Ale příliš uspěchat finální přijetí by mohlo nakonec poškodit Ukrajinu i Evropskou unii,“ tvrdí a vysvětluje:

Čtěte také

Má smysl co nejrychleji akceptovat Ukrajinu jako kandidátskou zemi a pak vhodnými kroky můžeme přístupový proces urychlit. Ale jde tady o 35 kapitol, které se mají pro vstup splnit. Například Albánie požádala o vstup v roce 2009, kandidátský status získala až v roce 2014 a její proces přistupování k Unii začal v roce 2020. Je to tedy časově náročné.“

Něco je třeba udělat, abychom jasně vyjádřili, jaký postoj máme k ukrajinským aspiracím do EU.
Štefan Fülle

Každý krok v tomto procesu má teď pro Ukrajinu symbolický význam, věří Fülle (ČSSD). „Něco je třeba udělat, abychom jasně vyjádřili, jaký postoj máme k ukrajinským aspiracím do EU. Ne jen brát je do úvahy, ale ztotožnit se s nimi, už to by byl obrovský krok dopředu. Pak můžeme buď jít cestou standardních procedur, nebo vymýšlet nové.“

Ostatní kandidátské země jako Albánie, Makedonie a další by vstřícnost vůči Ukrajině mohly považovat za diskriminaci.
Ondřej Knotek

Shoda Unie na kandidatuře Ukrajiny by byla nejen významným gestem v probíhajících bojích, připomíná europoslanec. „Ukazuje se, že to není blafování a státy to myslí vážně. Samozřejmě rozhodnutí musí být jednomyslné. A v tuto chvíli to vypadá, že by i být mohlo.“

Ostatní kandidátské země jako Albánie, Makedonie a další by takovou vstřícnost vůči Ukrajině sice mohly považovat za diskriminaci, ale situace v zemi je tak vážná, takže naprosto plně chápu, že se pozornost soustředí právě na Ukrajinu,“ dodává Knotek.

I pro Evropskou unii to bude strategická otázka. Zamyslí se nad současným stavem rozšiřovacího procesu.
Štefan Fülle

Reakci ostatních kandidátských zemí uvidíme v nadcházejících dnech, předpokládá Fülle. „I pro Evropskou unii to bude strategická otázka. Zamyslí se nad současným stavem rozšiřovacího procesu, který v zásadě teď stojí na místě, protože řada členských zemí si nedokáže představit rozšíření EU.“

Čtěte také

To na druhé straně odrazuje kandidátské země od přijímání drakonických reforem a dalších opatření, když není jisté, že pomohou dostat se do Unie. A v tom celý proces rozšíření přešlapuje už několik let na místě. Rozhodně bychom neměli Ukrajinu dát do tohoto rámce bez toho, že bychom s tím něco neudělali,“ upozorňuje na současnou stagnaci rozšiřování Unie bývalý eurokomisař.

Fülle: Nespadnout do malátnosti

I když většina členských státu EU kandidátský status Ukrajiny podporuje, přístupová kriteria jsou velmi náročná a proces je složitý. „Volání ukrajinského prezidenta po okamžitém přijetí vnímám spíš jako nástroj pro akceleraci debaty k získání kandidátského statusu, ale tu práci si budeme muset odpracovat my všichni,“ konstatuje Ondřej Knotek (ANO).

Volání ukrajinského prezidenta po okamžitém přijetí vnímám spíš jako nástroj pro akceleraci debaty .
Ondřej Knotek

Jestli zítra celá Evropská unie řekne, že chce vidět Ukrajinu v Evropě, tak nepochybuji o tom, že v řádu několika dní Evropská komise předloží Evropské radě a Evropskému parlamentu návrh, jak začít tyto rozhovory, na jaká témata začít mluvit a jak co nejdříve udělat vše pro to, abychom v případě Ukrajiny nespadli do strategické malátnosti,“ shrnuje Štefan Fülle.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio