Vědomí poválečného dítěte mi už zůstane. Rozhlasové vzpomínky Petera Lipy

24. listopad 2023

Ačkoliv od dětství rád zpíval a hudbu objevoval jako náruživý posluchač, dlouho by ho vůbec nenapadlo, že z něj jednou bude profesionální muzikant. První sólovou desku natočil až ve čtyřiceti letech. Poslechněte si vyprávění nestora slovenské bluesové a jazzové scény obdařeného touhou hledat přesahy i do jiných žánrů, který 30. května 2023 oslavil 80. narozeniny.

Technická spolupráce: David Dibelka a Jiří Benák
Připravil: Zdeněk Přidal
Premiéra: 20. 11. 2023

Narodil se do rodiny tzv. smíšeného původu, což jeho vstup do života neblaze ovlivnilo. Když mu byl asi rok, jeho otce odvleklo gestapo, z osvětimského pracovního tábora se už nikdy nevrátil. Do konce války se pak skrýval se svou sestrou Kateřinou před nacisty v klášteře. Po válce se s mámou vrátil do Prešova, kde navzdory nelehké realitě 50. let prožil šťastné dětství a dospívání.

Sbíral už první zkušenosti s veřejným vystupováním, na uměleckou školu ale nešel, studoval zeměměřičství v Košicích a po maturitě stavařinu v Bratislavě. Na stavební studia ale moc času nebylo, povolala ho totiž jako doprovodného kytaristu a zpěváka první kapela. A pak už se v životě rozhodoval jen tak, jak říká, aby mohl zůstat v kontaktu s hudbou.

Peter Lipa poutavě vypráví o všech peripetiích své hudební kariéry. Od počátků v kapelách Struny a Istropolitana, prvních úspěchů se skupinou Blues Five, se kterou dobyl pražskou Lucernu na 2. Československém beatovém festivalu a jejíž existenci utnula nastupující normalizace. Přes angažmá v kapele Gustáva Offermanna, působení v Revival Jazz Bandu, spolupráci s kytaristou Lubošem Andrštem až po vysněnou sólovou dráhu umělce na volné noze.

Během ní se na dlouhá léta propojil mimo jiné s autorem řady textů jeho písní, Milanem Lasicou, ale v posledních letech třeba i s o několik generací mladšími nadanými muzikanty, kteří dávají jeho písním mnohdy netušený, nový rozměr.

Vzpomíná na pohnuté a v případě jeho rodiny i docela absurdní okamžiky spojené s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 i na práci rozhlasového redaktora v normalizačních letech. Otevřeně bilancuje svůj rodinný život, s láskou hovoří o svých dětech, zamýšlí se nad tím, čím to je, že je stále v kondici a plný elánu. Rozhlasové vyprávění Petera Lipy doprovázejí střípky z jeho bohaté diskografie.

Spustit audio

Související