Vedení liberecké radnice poslalo otevřený dopis ministru školství. Nesouhlasí s manuálem pro školy

31. srpen 2020 14:14
Zprávy

Náměstek primátora Ivan Langr za Starosty pro Liberecký kraj nesouhlasí s některými doporučeními v manuálu, který ministerstvo pro školy vydalo v souvislosti s koronavirem. Manuál mimo jiné doporučuje nepořádat a nenavštěvovat kulturní a sportovní akce. Podle ministerstva nejde o zákaz.

Čtěte také

Vedení liberecké radnice poslalo otevřený dopis ministru školství Robertu Plagovi z hnutí ANO. Nelíbí se mu, že v manuálu pro nový školní rok ministerstvo nedoporučuje školám navštěvovat sportovní a kulturní akce. Podle náměstka Ivana Langra je kulturní rozhled pro děti, od mateřských po střední školy, zásadní a společně s výukou tvoří součást vzdělávání a výchovy. Problém je to podle něj také pro divadla; například liberecké Naivní divadlo hraje výhradně pro děti. Podle ministerstva školství nikdo nic nezakazuje, jde o doporučení, kterým se ředitelé škol mohou nebo nemusejí řídit.

Ivan Langr za Starosty pro Liberecký kraj v dopise ministrovi píše, že doporučení o nekonání sportovních a kulturních akcí ho nepříjemně překvapilo. Problém je podle něj ve dvou rovinách: kulturní a ekonomické. Ekonomické hledisko, tedy pokles tržeb divadel, sportovišť a podobně, je podle něj v tuto chvíli spíš podružné. Mnohem větší komplikaci spatřuje v tom, že děti, ať už ty z mateřských, základních nebo středních škol, by měly úplně přijít o kulturní zážitky. Langr je přesvědčený, že kultura je nedílnou součást vzdělávání a výchovy děti a mladých lidí a nelze je o ni ochudit.

Reakce libereckých divadel

Liberecká divadla, Šaldovo ani Naivní, pochopitelně neuvítala manuál s nadšením; vedení obou institucí se obrátilo na vedení města s prosbou o pomoc. Divadla se ale rozhodla jednat i sama; připojila se k apelu ostatních tuzemských kulturních institucí a společně v rámci Asociace divadel také odeslala dopis na ministerstvo školství, a to už minulý týden ve čtvrtek (27. srpna 2020). Liberecké Naivní divadlo se specializuje výhradně na loutková a hraná představení pro děti, kdyby se všechny školy začaly pokynem z manuálu řídit, bylo by to pro divadlo likvidační. Na dotaz naší redaktorky se herci Naivního divadla vyjádřili ve smyslu, že představa, že třeba následující půl rok nebo rok nebudou vůbec hrát, je pro ně naprosto nepředstavitelná a smutná.

Reakce ministerstva školství

Ministerstvo školství připomíná přesné znění doporučení v manuálu: tedy, že škola v průběhu školního roku zváží nutnost konání těch aktivit, které nejsou pro naplnění školního vzdělávacího programu nezbytné a dochází při nich ke koncentraci vyššího počtu lidí (např. kulturní a sportovní akce více tříd či škol) a pokud možno takové aktivity nekoná. Konání těchto aktivit nicméně není obecně zakázáno. Podotýká také, že manuál je navázán na tzv. semafor ministerstva zdravotnictví a je tedy vhodné, aby ředitelé sledovali obecný vývoj jak v ČR, tak ve svém regionu. Jedná se tedy pouze o doporučení, ne o příkaz nebo zákaz. Zákazy jsou v celé věci jen věcí ministerstva zdravotnictví a hygieniků, v tom smyslu, že jedině oni mohou zakazovat například právě tyto kulturní aktivity.

autor: sas
Spustit audio

Související