Ve druhém kole senátních voleb se v Jablonci utkají Jaroslav Zeman a Michaela Tejmlová

7. říjen 2018

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Jablonec nad Nisou postoupili dosavadní senátor Jaroslav Zeman (ODS) a právnička Michaela Tejmlová (Senátor 21).

Hlasy vynesly na druhé místo prvního kola senátních voleb v jabloneckém obvodu Michaelu Tejmlovou

Vítěz Zeman získal 34,31 procenta hlasů, druhá Tejmlová dostala 22,21 procenta voličů. Vyplývá výsledků sčítání na  http://www.volby.cz www.volby.cz . Voleb se zúčastnilo 44,38 procenta voličů.

Na třetím místě skončil Josef Chuchlík (ANO) s 17,61 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je jablonecký radní a ředitel divadla v Jablonci Pavel Žur za Novou budoucnost pro Liberecký kraj s 10,03 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil strážník Michal Švarc (SPD), volilo ho 5,48 procenta lidí. Šestý je jablonecký zastupitel Jindřich Berounský (ČSSD) s 5,39 procenta, sedmá učitelka Šárka Kalvová (KSČM) dostala 4,93 procenta hlasů.

Zeman byl podporou voličů potěšen. „Dostal jsem v prvním kole dvakrát víc hlasů než před šesti lety. Jsem rád, ale ještě bude druhé kolo. Tam to bude zase všechno od začátku, stát se může cokoliv,“ řekl. Záležet podle něho bude na zájmu voličů o druhé kolo.

O druhém postupujícím se rozhodovalo mezi Tejmlovou a kandidátem ANO Chuchlíkem. Že nakonec nepostoupil, pro něho bylo překvapením, vzhledem k podpoře, jakou hnutí v Jablonci získalo v komunálních volbách. Ve druhém kole chce podpořit senátora Jaroslava Zemana. Podobně se pro ČTK vyjádřil i další neúspěšný kandidát do Senátu, ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur. „Já bych rád podpořil Jaroslava Zemana, vnímám ho jako člověka, který už v životě něco dokázal,“ řekl. 

V senátních volbách v roce 2012 se o post senátora na Jablonecku ucházelo deset kandidátů. Zvítězil majitel společnosti Detoa a starosta Albrechtic v Jizerských horách Zeman. Ve 2. kole pro něho hlasovalo 63,62 procenta zúčastněných voličů a porazil tehdejšího libereckého hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD). V prvním kole k volbám přišlo 37,07 procenta voličů, ve druhém jich hlasovalo 19,90 procenta.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

  • Senátní volby 2018: Liberecký kraj

    Senátora budou letos voliči vybírat v Libereckém kraji na Jablonecku, Český rozhlas Liberec informuje posluchače i o volebním obvodu č. 38 – Mladá Boleslav.