V Davli zahájilo provoz nové veřejné přístaviště pro malé lodě. Je první mezi Prahou a Slapskou přehradou

18. duben 2024 09:04

Pokud rádi cestujete lodí po Vltavě, máme pro vás dobrou zprávu. Ředitelství vodních cest včera v Davli u Prahy otevřelo nové veřejné přístaviště pro deset malých plavidel. Jedná se o první místo pro rekreační lodě mezi Prahou a Slapskou přehradou.

Přístaviště je v blízkosti mostu přes Vltavu, kousek od vlakové zastávky. Plovoucí molo je dlouhé 52 metrů a k němu jsou připojené výložníky, na které můžou lidé lodě uvazovat. Molo je železobetonové, povrch má ze dřeva.

Plavidel se sem vejde celkem 10 a lidé zde mohou kotvit zdarma 48 hodin. Na molu jsou sloupky s přípojkami na vodu a elektřinu, které se ovládají s pomocí přístavní karty.

Na břehu by v budoucnu mohly přibýt také sprchy, toalety nebo chodníky. To už bude ale záležitostí obce, která zatím hledá způsob, jak by stavbu mohla zaplatit. Stavba přístaviště v Davli stála přes 29 milionů korun.

Vůdců malých plavidel přibývá

Kotvit zde mohou plavidla s maximální délkou 20 metrů. Lidé z Davle už přístaviště vyzkoušeli a pochvalovali si, že je udělané tak, že si neodřeli boky lodě.

Vůdců malých plavidel v Česku přibývá, celkem jich je 69 tisíc, jen vloni bylo 3 600 nových. Podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS turistická přístaviště mohou přilákat i návštěvníky ze zahraničí a budou tak přispívat i k rozvoji cestovního ruchu.

Ředitelství vodních cest letos plánuje otevírat přístaviště také v Kolíně, Brandýse nad Labem nebo v Ústí nad Labem. V Roudnici nad Labem má vzniknout servisní centrum pro plavidla, kde si budou lidé moct například dočerpat palivo.

Poslechněte si reportáž z přístaviště, kam přijela kotvit i první loď.

Nové veřejné přístaviště v Davli u Prahy - slavnostní otevření 17. 4. 2024

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio