V části Prahy v noci vypadl proud. Kvůli zkratu v chodovské rozvodně

20. říjen 2014

Zhruba sto tisíc pražských domácností bylo po půlnoci bez elektřiny. Výpadek proudu trval až 30 minut a dotkl se hlavně Prahy 2, 4 a 10. Nejezdilo metro ani tramvaje a blackout postihl i důležité servery a telefonní linky. Příčinou byl zkrat v rozvodně na Chodově.

„Asi jednu minutu po půlnoci došlo k výpadku 400 megawatt transformátoru rozvodny ČEPSu v Praze na Chodově,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

„Na dispečinku Pražské energetiky okamžitě začali dispečeři postižená místa přepojovat na jiné zdroje napájení (Chodov a Řeporyje, pozn. red.),“ dodal Holubec.

Chodovskou rozvodnu má na starosti Česká energetická přenosová soustava (ČEPS). Firma bude závady odstraňovat možná až do zítřka.

„Část rozvodny je odstavená a na odstranění poruchy se pracuje, a část rozvodny už je v provozu a napájení už je stabilní,“ upřesnil večer předseda představenstva Vladimír Tošovský.

Do včerejšího večera rozvodnu obsluhovaly jenom dva transformátory. Zatížení tak bylo příliš velké. ČEPS se proto rozhodl instalovat třetí transformátor, aby zatížení lépe rozložil.

K instalaci došlo včera před půlnocí. Až do dvanácti hodin fungovaly všechny tři transformátory bez problému a pak nastal výpadek.

Postihl provoz metra linky C mezi stanicemi Pražského povstání a Háje. Cestující proto využili nočních autobusových spojů.

Půl hodiny nejezdily ani tramvaje v jihozápadní části města, poslední spoje proto měly zpoždění.

Bez elektřiny se na chvíli ocitla i Thomayerova nemocnice, ale díky záložním dieselovým zdrojům nehrozilo pacientům žádné nebezpečí.

Podobný, zhruba dvacetiminutový výpadek postihl městské části Prahu Chodov a Nusle letos v dubnu.

autoři: dka , sib , msi
Spustit audio