V Bruselu chybí čeští experti na vlivných místech. Česko má šanci využít předsednictví k nápravě

České republice v Bruselu dlouhodobě scházejí lidé na úřednických a manažerských místech v institucích EU. Pracuje jich tam výrazně méně, než kolik by odpovídalo velikosti země. Pozitivní obraz, který za sebou zanechalo nedávné předsednictví, je pro Čechy příležitost, jak dosavadní zaostávání napravit. Vzpomínka na úspěchy Čechů a Češek ale za pár měsíců vybledne, varuje šéfka Zastoupení Evropské komise v České republice Monika Ladmanová.

Česká republika se s nedostatečným zastoupením svých expertů uvnitř institucí EU potýká dlouhodobě. Česko se sice podílí na schvalování legislativy stejně jako ostatní členské země. Scházející česká perspektiva na úřednické úrovni má ale podle vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice Moniky Ladmanové nevyhnutelně dopad na podobu legislativních změn.

Potřebná komunikační spojka

„Zkušenost, kterou si lidé z českého kulturního prostředí nesou, je strašně důležitá. Může se to promítat na začátku, když se předpis připravuje. Když u toho sedí Čech nebo Češka, může říct: Podívejte, to co chystáme, u nás bude mít takový a takový dopad,“ vysvětluje Ladmanová. Nedostatek Čechů v institucích zejména na manažerských pozicích také vede k tomu, že českým diplomatům v Bruselu může chybět potřebná komunikační spojka, což oslabuje vliv země. 

Čtěte také

Pozitivní obraz předsednictví může podle Ladmanová Česká republika nyní využít ve svůj prospěch právě při obsazování nově otevíraných volných pozic: „Myslím si, že teď je připravená půda pro to, aby se Češi a Češky hlásili. Ne že by jim dříve byly kladeny překážky. Ale domnívám se, že se na ně nyní bude hledět s větší otevřeností, protože prokázali své schopnosti.“

Ladmanová ale varuje, že dojem zanechaný předsednictvím časem vybledne, času proto nezbývá mnoho. „Všechno se dnes zrychluje, takže i paměť nevydrží stále. Myslím si, že náchylnost dívat se na to, že Čechů a Češek je na manažerských pozicích jako šafránu a je třeba s tím něco dělat, vydrží pár měsíců.“

Co může Česko pro posílení svého vlivu v Bruselu udělat? A kdo a jak se může na místa uvnitř institucí EU hlásit? Poslechněte si celý díl Bruselských chlebíčků. 

autoři: Viktor Daněk , agf
Spustit audio